Bilmediğiniz Windows 10 işlevleri!

Başlat menüsü ve Edge tamam, ama Windows 10'un bu yeni özelliklerini muhtemelen bilmiyorsunuz!

Windows 10'da bunlar da var!

Bir süredir konuştuğumuz, bazılarımızın deneyerek katkıda bulunduğu Windows 10, artık herkesin kullanımına açık. Yeni işletim sisteminize yükseltme işlemini tamamladıysanız veya sıranızı bekliyorsanız, aşağıdaki Windows 10 işlevlerini gözden geçirmenizi öneriyoruz. Bazılarını hiç duymamış olma ihtimaliniz var.

Ayarlar uygulamasının öğelerini sabitleyin

Ayarlar uygulaması, Windows 10'la birlikte biraz daha zenginleşiyor. Denetim Masası halen yerinde, ancak Başlat menüsünü açtığınızda karşınıza Ayarlar seçeneği çıkıyor ve uygulamanın içerisinde dolaşması biraz daha kolay.

Daha da önemlisi, Ayarlar uygulamasındaki alt bölümleri Başlat menüsüne sabitleyebilmeniz. Örneğin Windows Update'in kısayolunu elinizin altında bulundurabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli:

1. "Güncellemeler" seçeneğini arayın ve "Güncellemeleri kontrol et"e tıklayın.

2. Ayarlar uygulamasının Windows Update bölümü açılacak.

3. Ayarlar uygulamasının yan çubuğunda "Windows Update" üzerine sağ tıklayın.

4. "Başlangıç ekranına sabitle" seçeneğine tıklayın.

Geri Dönüşüm Kutusu'nu Başlat menüsüne ekleyin

Ayarlar'daki bölümler gibi Geri Dönüşüm Kutusu'nu da Başlat menüsüne ekleyebilirsiniz. Başlat menüsünde "Geri Dönüşüm Kutusu" öğesini aratın ve kısayola sağ tıklayarak "Başlangıç ekranına sabitle" seçeneğine tıklayın.

Depolama kullanımını inceleyin

Depolama kullanımını inceleyin

Ayarlar uygulamasındaki Depolama bölümünü kullanarak sisteminizdeki sürücülerde neyin, ne kadar yer kapladığını keşfedebilirsiniz. Üçüncü parti araçlar kadar güçlü olmasa da araç, diskinizi bitiren dosyaları ve klasörleri ortaya çıkarmanızı sağlayacak.

Uygulamaları Başlat menüsü yoluyla kaldırın

Sisteminizdeki programları Başlat menüsü üzerinden kaldırmanız mümkün. Eskisinin aksine, bunu hem Metro uygulamaları, hem de normal yazılımlar için yapabilirsiniz. Uygulamanın ismini yazın, listeden uygulamanın ismine sağ tıklayın ve son olarak Kaldır'a tıklayın.

Faydalı klavye kısayollarını öğrenin

Windows 10, birçok yeni işlevle geldiği için işletim sisteminde yeni kısayollar da bulunuyor. Eski kısayolların çoğu ise halen çalışıyor. Aşağıda yeni kısayollardan bazılarını bulacaksınız:

·Win+Tab: Tüm sanal masaüstlerini bir bakışta göster.
·Win+Q or Win+S: Cortana'yı aç.
·Win+I: Windows 10 Ayarlarını aç.
·Win+A: Uyarı merkezini aç.
·Win+Ctrl+D: Yeni bir sanal masaüstü oluştur.
·Win+Ctrl+F4: Şu anki sanal masaüstünü kapat.
·Win+Ctrl+[Sol/Sağ]: Sanal masaüstleri arasında geçiş yap.
·Win+G: Ekran görüntüsü almak veya video kaydetmek için oyun çubuğunu aç

Okuyucu Yorumları