Birbirinden ilginç ve sıradışı buluşlar!

Hiç aklınıza gelmeyecek alanlarda, öyle buluşlar yapılıyor ki, sizi haberdar etmeden geçemezdik!

Sıradışı buluşlar!

Bilimin ilerlemesiyle birlikte, bilim dallarının sayısı da inanılmaz biçimde arttı. Çoğu insanın bu bilimlerin isimlerinden ya da neyle uğraştıklarından zerre haberi yok. Ama olması da şart değil aslında, çünkü bu ilimler ortaya koydukları sonuçlarla biz sıradan insanların hayatını kolaylaştırmaya çalışıyorlar, kafamızı karıştırmaya değil!

Şimdi bahsedeceğimiz buluşlar, henüz piyasaya çıkmış değiller. Bazılarının daha geliştirilmesi gerekiyor. Bazıları ise o kadar yeniler ki, insanların önce bunları duyup kabullenmeleri gerekiyor ki hayatlarına katsınlar.

Bunlar ne zaman hayatlarımıza girer, vazgeçilmez olurlar, orasını biz de bilmiyoruz. Ama emin olduğumuz bir şey var ki, o da gün gelip de bunlarsız yaşamayı hayal bile edemeyebiliriz. Tıpkı yirminci yüzyılın hayatımıza soktuğu ve atalarımızın haberdar bile olmadığı sayısız buluşta olduğu gibi!

Işınlar ve hisler

Işınlar ve hisler
Atomaltı parçacıklar internetin kaderini değiştirebilir!

Quantum Teleportasyonu
Viyana Üniversitesi'nde bir grup biliminsanı, atomaltı parçacıkların kendilerini değil ama quantum konumlarını başka bir yere ışınlamayı başardılar. Tabii bu buluş, büyük ihtimalle bu yüzyıl içinde kendimizi ışınlamamıza imkan vermeyecek. Ama maddeyi olmasa bile bilgiyi bir yerden başka bir yere anında aktarabilme konusunda tamamen devrim yaratıyor. Hem de uzaklıktan etkilenmeden! Bu buluş uygulamaya konduğunda, bağlantı hızı kavramı tamamen tarihe gömülecektir!

Atomaltı parçacıklar internetin kaderini değiştirebilir!

Altıncı His Teknolojisi
M.I.T.'den bir grup biliminsanının geliştirdiği Altıncı His Teknolojisi önümüzdeki on yıl içinde taşınabilir cihaz dünyasını tamamen değiştirebilir. Bu sistem kullanıcının üzerinde taşınıyor ve cep telefonu, webcam, mini-projektör gibi piyasada bulunan parçalardan oluşuyor. Sistem baktığınız yere bakıyor, el hareketlerinizi takip ediyor ve internet bağlantısıyla gerekli bilgiye ulaşıp, projeksiyon cihazıyla bunu herhangi bir yüzeye yansıtıyor. Yapabilecekleri ise sadece hayalgücünüzle sınırlı!

Geçmişin en büyük hayalleri

Geçmişin en büyük hayalleri

Holografik Kamera
3DV Systems firması tarafından geliştirilen ZCam, üç boyutlu holografik görüntü yakalama konusunda yeni bir devir açtı diyebiliriz. Herkes stereoskopik kamera kombinasyonları denerken, 3DV bu işe farklı bir yaklaşım geliştirmiş. ZCam görüntü alınacak bölgeyi kızılötesi ışıkla tarıyor. Işığın nesnelere gidiş ve dönüş süresini çok kesin olarak hesaplayarak, taranan alandaki herşeyin üç boyutlu bir görüntüsünü elde ediyor. Buluş geçen sene Microsoft tarafından satın alındı!

Jetpack
Bilimkurgunun ayrılmaz öğelerinden olan jetpack, basit olarak sırtınıza roket takıp uçabilmeniz hayalinden türemiştir. Peki gidip bir tane alabileceğinizi biliyor musunuz? Biraz tuzlu da olsa bu mümkün! TAM firması dünyadaki tek jetpack üreten kuruluş. Ürünü kullanıcıya özel olarak modifiye ederek sunuyorlar. Yakıt konusunda da şüpheniz olmasın, pakede gereken hidrojen peroksidi üretebileceğiniz bir damıtım ünitesi de dâhil!

İnsanlığın uçma tutkusu

İnsanlığın uçma tutkusu
Aesir'in Ember dronu Coanda etkisiyle uçuyor.

Uçan Daire
Disk şeklinde ve yüksek manevra kabiliyetinde uçaklar eskiden beri araştırma konusu olmuştur, prototipler üretilmiştir. Ancak Aesir adlı bir firmanın geliştirdiği uzaktan kumandalı Ember dronu bu konuda yeni bir sayfa açıyor. Uçabilmek için Coanda etkisinden faydalanan araç, insansız hava araçları konusunda yeni bir modayı başlatabilecek kadar etkileyici! Ancak Aesir'in potansiyel alıcıları ikna edebilmesi ve daha fazla fon bulabilmesi gerekiyor.

Aesir'in Ember dronu Coanda etkisiyle uçuyor.

Uçan Otomobil
Bir helikopterden daha kıvrak ve güvenli, ama bir otomobil kadar ucuz ve kullanışlı! İnsanların uzun zamandır hayalini kurduğu bu araçlar dünyada pek çok firmanın üzerinde çalıştığı bir konu. İş o kadar ciddi ki, NASA bile bu araçlar için Highway In The Sky adlı bir uçuş kontrol ve planlama sistemi geliştirdi! Bu sistem araçlarla birleştiğinde, uçan otomobiller yakın geleceğin en hızlı ve güvenli ulaşım araçları olarak piyasada kendilerine bir yer edinecekler.

Hastalıklara karşı teknoloji!

Hastalıklara karşı teknoloji!
Diyabetik lensler hayat kurtarabilir!

Diyabetik Lensler
Diyabet hastası olmak kolay değildir. Özellikle kan şekerini devamlı kontrol etmek için kan test cihazını kullanmak zorunda olmak tam bir acı kaynağıdır. Western Ontaria Üniversitesi'nden profesör Jin Zhang tarafından geliştirilen lensler sayesinde buna bir çözüm bulunabilir. Bu lensleri gözünüze taktığınızda, içlerindeki şekere duyarlı olan nano malzeme, gözyaşındaki şeker miktarına bağlı olarak renk değiştiriyor ve böylece kullanıcıyı devamlı haberdar edebiliyor.

Diyabetik lensler hayat kurtarabilir!

Kişisel Tank
Bilimkurgunun ayrılmaz öğelerinden biri de giyene muhteşem bir güç ve koruma sağlayan, onları adeta tanklara dönüştüren kudret zırhlarıdır. Pek çok özel ya da tüzel kurum belki de 60 senedir bu konuda çalışıyor. Ancak Sarcos tarafından geliştirilen prototipler, içlerinde belki de en rafine olanlar. Bu zırhların sadece giyene kudret ve koruma sağlaması değil, aynı zamanda içleri boşken, birer otonom robot olarak çalışabilmeleri planlanıyor.

Okuyucu Yorumları