BitTorrent, Hollywood'u öldürüyor mu?

Torrent üzerinden indirilen korsan filmler, film yapımcılarına o kadar da büyük zarar vermiyormuş!

Torrent temize çıktı!

Dosya paylaşımı hakkında büyük firmaların yaptığı uyarılara sürekli bir şekilde karşı çıkmasıyla bilinen bir ekonomist, BitTorrent'in film gelirleri üzerindeki etkisi ile ilgili yeni bir araştırma ile ortaya çıktı. Bu araştırmaya göre, BitTorrent'in filmler üzerindeki etkisi oldukça düşük ve bazen filmin kârını arttırdığı bile oluyor.

Koleman Strumpf, "Using Markets to Measure the Impact of File Sharing on Movie Revenues" adlı eserini bir kez daha kontrol ederek, geçmiş verilerini incelemeye aldı. Strumpf bu kez üreticilerin hisse bedelleri ile filmlerin yasa dışı kopyalarının dosya paylaşımı sitelerine ulaştıkları zamanları inceledi. Buradaki tez, "eğer 'Transformers: Age of Extinction'ın Torrent'i 'Dreamworks' için filmin kalitesinden daha büyük bir tehlike oluştursa idi, bu durum firmanın hisse fiyatlarına yansırdı" şeklinde. Tabii ki Strumpf bu durumu daha akademik bir dil ile almakta.

Strumpf'ın söylediğine göre, film bazlı bir hisse senedi durumu kontrolü yapıldığı takdirde, filmlerin yasa dışı kopyalarının bu değerler üzerinde çok az bir etkiye sahip olduğu görünüyor.

Strumpf, 2003 ile 2009 yılları arasındaki verileri kullanarak film ofislerinin, HSX'in (Hollywood Stock Exchange) ve ismi açıklanmayan büyük bir BitTorrent index sitesi üzerindeki verilere göre filmlerin kopyalarının oluşturulduğu zamanlardaki bu değerlerdeki parasal değişimleri kontrol etmiş. HSX'in boyutları ve içerdiği pek çok fiyat değişimi sebebiyle, bu şekilde yapılan bir kontrolün, sadece filmlerin kopyalarının oluşturulduğu tarihlerdeki değerlerine bakmaktan daha etkili olduğunu söylüyor.

Marketlerin sürekli değişen bir fiyat listesine sahip olduklarını ve her bir değişimin önemli bilgiler sunduğunu söyleyen Strumpf, marketlerin de filmlerin korsanlarının piyasaya sürüleceğinden haberdar olduklarını belirtiyor. Bu yüzden de marketler, filmlerin kopyalarının çıkacaklarını varsayarak fiyat ayarlamalarını buna göre yapıyorlar.

Ayrıca Strumpf, kontrol amaçlı olarak filmlerin "trailer" yayınlarına HSX marketlerinin nasıl tepki verdiklerini de incelemiş durumda. Bu makalede ilginç olan bir bulgu ise, hemen her film söz konusu olduğunda, sinema açılışlarının kayda değer bir pozitif etki yaratmalarından hemen önce dosya paylaşımlarının ortaya çıkması. Bu durum da, bedava ve düşük kaliteli filmler gibi potansiyel olarak bozulmuş ürünlerin dosya paylaşım sitelerinde bulunması, asıl ürün üzerinde faydalı etkiler yaratabilmekte.

Strumpf'ın genel olarak söylemeye çalıştığı şeye baktığımızda ise, bir kez daha aynı iddia ile karşılaşıyoruz: Dosya paylaşım sitelerinin filmlerin parasal değerleri üzerindeki etkisi oldukça az. Başka bir deyiş ile, BitTorrent Hollywood'u yok etmiyor...

Okuyucu Yorumları