Blu-ray değil; M-Disc!

DVD'yi, Blu-ray'i unutun! Bu yeni diskler, rakiplerinden çok önemli bir farka sahip!

Blu-ray değil; M-Disc!

Günümüzde hala yoğun olarak kullanılmakta olan optik depolama medyaları ne yazık ki üzerlerine veri yazıldıktan en fazla on yıl sonra, eğer çok şanslı biri değilseniz, artık kullanılmaz hale geliyorlar. Bugün optik diske yazdığımız verilerin, bırakın torunlarımız tarafından kullanılmayı, bundan birkaç sene sonra hala okunur halde kalacağının bile garantisi yok. Ama Millenniata firmasının ürettiği 25 GB kapasiteli yeni M-DISC, bildiğimiz disklerden değil: Firma, disklere kaydedilen verilerin 1.000 yıl dayanacağını garanti ediyor.

M-DISC'de, bildiğimiz geleneksel optik disklerde kullanılan ışığa duyarlı organik tabakalar yerine daha kalıcı metal tabakalara kayıt yapılıyor. Daha önce de bu teknolojiyi kullanan DVD'ler bulunuyordu. Ancak yeni Blu-ray diskler tam 25 GB depolama kapasitesi sunuyorlar. Disklere veri yazabilmek için M-DISC uyumlu yazıcılar kullanmak gerekiyor. Ancak diskler normal Blu-ray oynatıcılarda okutulabiliyorlar.

Ağustos ayında piyasada olması beklenen yeni disk ve yazıcının fiyatına ilişkin henüz bir bilgi yok. Eğer elinizde torununuzun torununun torununa ulaştırmak zorunda olduğunuz veriler varsa, Ağustos ayını beklemeniz gerekiyor.

Okuyucu Yorumları