"Bu iş olmaz" denen 7 Apple başarısı!

Apple'ın başarısız birçok ürünü olabilir, ama "tutmaz" denilen bu 7 ürün, konuşanları fena yanılttı!

"Bu iş tutmaz" dediler ama...

Herhalde Apple kadar ürünleri itiraza maruz kalan bir firma yoktur. Biraz geriye dönüp baktığımızda büyük firmaların yöneticilerinin, birçok gazetecinin ve fazlasının, yaptıkları alaycı açıklamalar nedeniyle pişman olduklarını görebiliyoruz. Tabi ki Apple da kötü kararlara ve işe yaramayan ürünlere imza atmış bulunuyor, ancak aşağıdaki 7 başarı hakkında önceden söylenenler, ister Apple'ın olsun, ister başkasının, yeni ürünler hakkında konuşurken daha dikkatli olmak gerektiğini gösteriyor.

iPhone

Teknolojinin geçmişinde iPhone kadar reddedilen bir ürüne rastlamanız zor. Market Watch için köşe yazısı kaleme alan John Dvorak, 2007'de "Apple'ın iPhone'un fişini çekmesinin gerektiğini" söylemişti. Palm, iPhone satışa sunulduktan sonra bile ders almamış, iPhone satın alanlardan hiçbirinin 1 ay sonra onu kullanmaya devam etmeyeceğini ileri sürmüştü. Microsoft'tan Steve Ballmer, Robbie Bach ve The Register yazarı Bill Ray, iPhone'un başarılı olacağına inanmayan isimlerden sadece bazıları.

iPad

iPad

iPad ise "iPod touch'ın büyüğü" sözleriyle bir kenara itilmişti. iPad ismi bazı teknoloji siteleri tarafından alay konusu edilmiş, böyle bir cihazın iş ortamında kendine yer edinemeyeceği söylenmişti. iPad'in giriş modeliyle aynı fiyata daha iyi bir laptop alınabiliyordu ve iPad'e olan ilgi, bazılarına göre geçici bir hevesti.

iPod, Macintosh, iMac

iPod, Macintosh, iMac

iPod

iPod, Apple'ın geleneksel bilgisayar piyasasının zincirlerinden kurtulmasını sağlayacak önemli bir cihazdı. Ancak iPod'un tanıtılması, birçok negatif tepkiyi beraberinde getirdi. Bunlardan en ünlüsü, belki de Slashdot'un kurucusu Rob Malda'nın şu sözleriydi: "Kablosuz bağlantı yok. Alanı Nomad'den daha dar. Kusurlu." Cihazın fiyatının 399 dolar olması da çoğu kez eleştirildi.

Macintosh

John Dvorak'ın 19 Şubat 1984'te San Francisco Examiner'da söylediklerine göre Apple gibi firmalar, kişisel bilgisayar devrimini kavrayamamıştı. Dvorak'a göre Apple, bizlerin ne istediğini bildiğini düşünerek kibirli davranıyordu. Dvorak kibir konusunda haksız değildi ancak geleceği tam olarak görememişti.

iMac

iMac

İlk mavi iMac, Steve Jobs 1998'de Apple'a döndüğünde ortaya çıkmıştı. Cihazın üzerindeki bazı eski Apple portları kaldırılmış, piyasadaki birkaç cihaz için USB portu eklenmiş, disket sürücüsü de çöpe atılmıştı. Wall Street Journal'dan Walt Mossberg'e göre disket sürücüsü ve çıkarılabilir medyaya sahip olmayan bir bilgisayar üretmek, önemli bir tasarım hatasına imza atmak demekti. Bu durumda dosyaları iMac'ler ve diğer PC'ler arasında taşımak, çok zorlaşacaktı. iMac'in "i"si "internet" anlamına gelse de aslında Mossberg, Dropbox gibi hizmetlerin çıkmasına yılların olduğu bir dönem için haksız değildi.

Creative Strategies International danışmanlık firmasının başkanı Tim Bajarin ise ortaya daha büyük bir iddia attı. Bajarin'e göre iMac'in yeni bilgisayar kullanıcılarının ilgisini çekip çekmeyeceği belirsizdi. Bunun nedeni ise piyasada yeteri kadar Mac yazılımının olmamasıydı.

Filmi bugüne doğru sarıp duruma baktığımızda ise eleştirilerin doğru çıkmadığını, Mac'in hayatından memnun olduğunu görüyoruz.

Mağazalar ve Apple Watch

Mağazalar ve Apple Watch

Apple satış mağazaları

Bugün itibariyle dünya üzerinde 453 Apple mağazası var ve bu mağazalar, firmanın başarısında önemli bir yere sahipler. Ancak bazıları, bu mağaza işinin işlemeyeceğini söylemiş, buna gerekçe olarak Apple'ın Manhattan, Boston, Chicago gibi kirası yüksek yerlerde mağaza açmasını göstermişti. Öyle ki, bazı Apple mağazalarının kirası, yılda 1,2 milyon dolara ulaşıyordu. Araştırma firması Channel Marketing Corp'un başkanı David Goldstein ise, "Apple ışıkları yakıp, çok ağrılı ve pahalı bir hata yaptığını anlayana kadar, onlara iki yıl veriyorum" diyerek tarihe geçmişti.

Apple Watch

Apple Watch

Apple'ın en son oyuncağına geldiğimizde, çok şeyin değişmediğini görüyoruz. Benzer şüphelere Apple Watch duyurusundan önce sıkça rastladık.

Bazıları, Apple Watch'a olan ilgilin iPad'de olduğu gibi zaman içinde azalacağını düşünüyor. Ancak bilgisayar tarihine baktığımızda Apple Watch'un başarısının tamamen iPhone'u ortadan kaldırmasıyla ilişkilendirilmesi mantıklı görünmüyor. Masaüstü PC'ler, laptop'lara rağmen hayatlarını sürdürmekteler, tabletler de akıllı telefonlara rağmen ilgi görmeye devam ediyorlar. Dolayısıyla iPhone ve Apple Watch'un bir arada ayakta kalma olasılığı, pekala var.

Okuyucu Yorumları