Bu kameranın hızına kimse inanamıyor

Bildiğiniz tüm hızlı kameraları unutun. Bu kamera, saniyede 1 trilyon kare çekebiliyor!

Saniyede 1 trilyon kare!

Yüksek hızlı çekim yapabilen kameralar artık sıradan kullanıcılara çok yabancı değiller. Eskiden sadece profesyonellerin ulaşabildiği bu pahalı donanımlar artık orta-üst seviye pek çok kamerada bulunabiliyor.

Ancak öyle bir kamera var ki, onun hızını duyan şaşırıp kalıyor. Bilim insanlarının yeni geliştirdiği Sequentially Timed All-optical Mapping Photography (STAMP) teknolojisini kullanan bu kamera, bir saniyede tam bir trilyon kare kayıt yapabiliyor. Rakamla yazalım: 1.000.000.000.000 kare!

Elbette bu kamera, kelebek ve kuş çekmek amacıyla geliştirilmedi. Bilim insanlarının, ışık hızının altıda biri hızda hareket eden atom dalgalarının kristal yapılardan geçişini fotoğraflama ihtiyacı nedeniyle ortaya çıkan kamera yine ancak büyük bilim kuruluşlarında bulunabilecek.

Tokyo Üniversitesinde Keiichi Nakagawa tarafından geliştirilen kamera renk skalasındaki farklı değerleri yakalamak için kısa flaş patlamalarını kullanıyor; ardından ışığın çarptığı küçük nesneleri kayıt altına alabiliyor. Kamera ilk ortaya çıktığında saniyede sadece 6 kare çekim yapabiliyormuş ancak şu anda hız 1 trilyon kareye kadar çıkmış durumda. Bilim insanları bu yeni kamera sayesinde bilimin henüz inceleme fırsatı bulamadığı çok hızlı fenomenlere açıklama getirebileceklerini düşünüyorlar.

Okuyucu Yorumları