Bu "kedi" bilgisayarınızın canını yakabilir!

Ekranda bir kedi resmi gösteren zararlı, dosyalarınızı şifreleyip mesajlarınızı çalabilir!

Bilgisayarınızın canını yakacak "kedi"

Geçmişte daha çok Windows PC'lerine özgü bir risk gibi algılanan fidye yazılımlar artık mobil dünyayı da tehdit ediyor. Android işletim sisteminde kedi temalı yeni bir fidye yazılım kullanıcıların dosyalarını şifreleyerek mesajlarını çalıyor. McAfee Labs Mobile Malware Research ekibi tarafından keşfedilen bu tehdide söz konusu teması nedeniyle İspanyolcada "kedi" anlamına gelen "El Gato" adı verildi.

Kötü amaçlı yazılımın botnet becerilerine, web tabanlı bir kontrol paneli hizmetine sahip olduğu ve "yasal bir bulut hizmet sağlayıcısı" üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Zararlı; kontrol paneli üzerinden Komut & Control (C&C ) sunucusunu düzenli olarak kontrol ediyor ve hacker'lar da bu sayede bu programın komutlarını zararlıdan etkilenmiş cihazlara gönderebiliyor. Herhangi bir şifreleme kullanmayan bu talimatlar HTTP üzerinden iletiliyor.

Geleneksel fidye yazılımların aksine El Gato herhangi bir fidye notu ya da para talebi yerine ekranda sadece pencereden sarkan bir kedi resmi gösteriyor.

Araştırmacılar zararlının mevcut davranışını göz önünde bulundurarak El Gato'nun halen geliştirilme aşamasında olabileceğini ifade ediyor.

Okuyucu Yorumları