Bulut Bilişim Nedir?

"Bulut" derken, havadaki bulutu kastetmediğimiz açık. O halde buradaki "Bulut" ne anlama geliyor?

Bulut Bilişim Nedir?

Son dönemde dilimize pek çok yabancı kavram eklendi. Bunlardan biri de Bulut Bilişim. "Bulut" derken, havadaki bulutu kastetmediğimiz açık. Fakat aslında olgu olarak konuya çok güzel açıklık getiriyor.

Artık mobil bir dünyada yaşıyoruz ve verilerimize her an her yerden erişmek en doğal hakkımız. Peki, bu nasıl oluyor? Yani, nasıl oluyor da Google'a gönderdiğimiz fotoğrafları cep telefonumuzdan her yerde görüntüleyebiliyoruz. Cevap: Bulut Bilişim sayesinde.

Daha iyi anlamanız için örneklendirmek gerekirse; eskiden fotoğraflarımızı harici disklere yedeklerdik, şimdi Bulut'a... Yine MP3 çalarlarımızdaki şarkılarımızı da öyle... Artık onun yerine online müzik servislerini kullanıyoruz. Neden? Çünkü her an her yerden erişmek mümkün oluyor. Çünkü kişisel yedeklemenin güvenliğini sağlama zahmetinden kurtuluyoruz. Çünkü harici diskimiz bozulursa yedeklerime ne olacak kaygısını omzumuzdan atıyoruz. Ve çünkü böylesi daha hesaplı.

Kuşkusuz kurumlar da Bulut Bilişim'in sonsuz nimetlerinden faydalanıyorlar. Verilere her yerden erişmek onların da hakkı... Ancak Bulut denince aklınıza kocaman firmalar gelmesin; küçük ve orta ölçekli firmalar bile Bulut sayesinde büyük tasarruf sağlıyorlar. Misal, Bulut Bilişim kullanan kurumların kullanmayan kurumlar karşısında nasıl bir gelir büyümesi elde ettiğine bakalım.

İşte, kurum içi bulut bilişimden faydalananlar, kullanmayanlara oranla tam yüzde 46, kurum dışı bulut bilişimden faydalananlar ise, diğerlerinin aksine tam yüzde 51 fazla gelir büyümesi elde ediyor. Ayrıca yine yüzde 42 zaman tasarrufu, yüzde 40 oranında işleri daha hızlı tamamlama ve yüzde 38 değerinde de IT kaynaklarını paylaştırma imkanı kazanıyorlar. Yani bu iş, kurum tarafında da bir hayli kazançlı. Peki, global pazarda şirketlerin ne kadarı bunu kullanıyor?

Dell EMC'nin araştırma verilerine göre, 2015 itibariyle şirketlerin tam yüzde 84'ü buluttan faydalanıyor. Kuşkusuz bu yıl sonuna kadar bu rakamın artması bekleniyor. Yani işin özü Bulut güzel bir şey, onu kullanın.