CAPTCHA testi yakında kaldırılabilir

Neredeyse tüm web sitelerinde görmeye alıştığımız bu garip harf ve rakamlar için yolun sonu yakın!

O da artık tarih olabilir!

CAPTCHA, bir web sitesinin, siteye girmek isteyen kişinin gerçekten insan olup olmadığını tespit etmesi için uygulanan test teknolojisinin ismi. CAPTCHA testi sayesinde, web sitelerine fake heasplar açarak reklam iletileri post etmek isteyen robot yazılımların önüne geçip siteye sadece insan kullanıcıların girmesi sağlanıyor.

Ancak bu teknolojinin kullanımı tehlikede. Çünkü Avustralya'da, görme engelli bir kullanıcı devlete CAPTCHA kullanımı yüzünden dava açtı.

E-devlet sitesine girerek vatandaşlık işlemlerini yapmak isteyen görme engelli bir kullanıcı, ekrandaki verileri okuyan ve görme engellilerin de internette gezinmesini sağlayan bir yazılımın, CAPTCHA metinlerini okuyamaması yüzünden e-devlet sitelerine giremediğini vurgulayarak, bunun dünyadaki milyonlarca görme engelli insanı zor duruma düşüren düşüncesizce bir uygulama olduğunu savunarak iptal edilmesini istedi.

Söz konusu isteğin kabul edilmesi durumunda, Avustralya'daki e-devlet sitelerinden CAPTCHA kullanımının kaldırılması bekleniyor. Ayrıca, Avustralya'daki kararın ardından, tüm dünyada da benzer bir uygulamaya gidilmesi sürpriz olmayacak. Dahası, özel web sitelerinin de görme engelli vatandaşlara saygı göstermek için web sitelerinden CAPTCHA testini kaldırmaları istenecek.

Ancak, CAPTCHA testinin kaldırılmasıyla beraber, web sitelerini kabul edilemez biçimde spam reklama boğan yazılım robotlarına karşı nasıl bir önlem alınacağı bilinmiyır. Görme engelli vatandaşlar ise, onların varlığını da dikkate alan yeni bir çözümün bulunmasını, teknoloji dünyasının bunu çözebilecek donanıma sahip olduğunu ama üzerinde hiç düşünmediğini savunuyor.

Okuyucu Yorumları