Cepte kontör gidiyor, TL geliyor!

Köntör bitiyor: Peki neler olacak biliyor musunuz? İşte yeni tarifenin bilinmeyenleri ve yanıtları

Kontör gidiyor, TL geliyor!

1 Nisan'dan itibaren cep telefonu aboneleri için kontörlü hat dönemi bitiyor ve hat sahipleri 'TL'ye geçiyor. Peki mevcut kontörlere ne olacak? Hatlara nasıl para yüklenecek? Tarifeler değişecek mi? İşte yeni tarifenin bilinmeyenleri ve yanıtları...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Kontörden para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek" dedi.

Acarer, cep telefonu operatörlerinin 1 Nisana kadar "ön ödemeli görüşmelerde kontör yerine para birimi uygulaması"na geçeceklerini hatırlattı. Kontör uygulamasının "muamma" olarak nitelendiren Acarer, hiç kimsenin kontörü tam olarak tarif edemediğini söyledi. Yapılan düzenlemeyle cep telefonu ile yapılan görüşmelerin 1 Nisandan itibaren kontör olarak değil TL olarak tanımlanacağını dile getiren Acarer, şunları kaydetti:

"Kontörden para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek. İstenirse, görüşme bedellerinin detayı 6 ay öncesine dönecek kadar verilecek. Faturalı hatlarda bu mümkündü, ön ödemeli hatlarda bu yoktu. Ön ödemeli hatlara da bunun getirilmesi son derece önemli."

Minimum yükleme ne kadar?

Minimum yükleme ne kadar?

Ön ödemeli hatların 3 ay içinde 100 kontör yüklenmemesi durumunda 1 ay süre ile aramaya kapatıldığını, 1 aylık sürede yükleme yapılmaması durumunda ise kullanıma kapatıldığını hatırlatan Acarer, vatandaşlardan gelen talep üzerine bu konuda bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Operatörlerin aboneleri, en az yaklaşık 20 TL tutarında 100 kontör almaya zorladıklarını anlatan Acarer, şöyle konuştu:

"Aldığımız Kurul kararına göre, 1 Nisandan itibaren ön ödemeli hat kullananların 3 ay içinde yükleme yapmaları gereken miktar 5 TL olacak. Abonelerin 10 TL ve üzeri yükleme yapmaları veya bu abonelere 10 TL ve üzeri transfer edilmesi durumunda hatların aktif kullanılabildiği süre 6 ay olacak.

Kullanıcılar ön ödemeli hatlara yükleme yapmasının ardından, işletmeci tarafından ücretsiz olarak gönderilecek mesajla, şebeke içi ya da şebeke dışı yapılacak görüşmelerin tarife dakika ücretleri ile SMS ve MMS birim ücretleri hakkında bilgilendirilecek.

Ön ödemeli hat kullanıcıları, her bir hizmeti kullanmalarının ardından aldıkları hizmete yönelik olarak kullanım miktarına (saniye ve adet), kullanım tutarına (TL/Kr) ve kalan tutara (TL/Kr) ilişkin bilgilendirme mesajını ücretsiz alabilecek.

Abonelerin en az son altı aylık kullanım detayı bilgilerini alabilmelerine ve ön ödemeli hat abonelerinin aylık kullanım detayı bilgilerini SMS, çağrı merkezi gibi yollarla talep edebilmelerine imkan sağlanacak. Ayrıca abonenin talep etmesi halinde posta yoluyla bu kullanım detayları gönderilebilecek. Aboneler, kullanım detayı bilgilerine, gerekli güvenlik tedbirleri sağlanarak, internet üzerinden de ücretsiz olarak erişebilecek."

Kontörden TL'ye geçişte 10 soru ve cevap...

Kontörden TL'ye geçişte 10 soru ve cevap...

1- Kontörden TL'ye geçiş ne anlama geliyor?

Ön ödemeli hat abonelerinin açık ve net olarak ne kadarlık görüşme yaptığını anlaması için bu sisteme geçiliyor. Aboneler 1 Nisan'dan itibaren hatlarına lira yükleyip, kuruş harcayacaklar. Hesaptan "kontör düşüşü" yerine "lira düşüşü" dönemi başlayacak.

2- Hatlara nasıl 'lira' yüklenecek. Sistem değişiyor mu?

Kontör yüklemekten hiçbir farkı yok. Daha önceki yükleme yöntemleri aynen geçerli olacak. Geçmişte 100 kontör alınırken, şimdi bunun yerine 20 TL'lik kart satın alınacak. Bunun dışında ayrıca 5 TL ve 10 TL'lik de görüşme süresi alınabilecek.

3- Kontör kartlar piyasadan kalkıyor mu?

Geçiş aşamasında her iki kartların kullanımı sürecek. Bu konuda net bir tarih yok, piyasada bulunan kontör kartları tükenene kadar çift kart kullanımı sürecek. Fakat kontörlü hat telefona yüklendiğinde otomatik olarak sistem bunu lira karşılığına çevirecek.

4- Şu anda hattımda 50 kontör var. Bunlar ne olacak?

Operatörlerin kontör başına dakika başına 20 kuruş üzerinden bunları liraya çevirmesi planlanıyor. Bu durumda abonenin 50 kontörü yerine ilgili hatta 10 lira yüklenecek. Operatörler hiçbir kayıp yaşanmadan kontörleri liraya çevirmek durumunda.

5- Kalan kontör miktarımı öğreniyordum, şimdi neyi öğreneceğim?

Aboneler 1 Nisan'dan itibaren TL cinsinden bakiyelerini görebilecek. Ayrıca SMS, MMS, internet ücretli işlemler sonrası da bakiye hakkında bilgilendirme mesajları gelecek.

Kontörden TL'ye geçişte 10 soru ve cevap... 6-10

Kontörden TL'ye geçişte 10 soru ve cevap... 6-10

6- Kontörden TL'ye geçiş tarife ücretlerini değiştirecek mi, fiyatlarda artış olur mu?

Yeni sistemde tarifeler artık kontör olarak değil lira olarak ücretlendirilecek. Turkcell, Vodafone ve Avea, tarifelerini kontöre dayalı fiyatlandırmadan lira sistemine uyum sağlayacak şekilde güncelleyecek. Turkcell TL'ye uyumlu fiyatlarını internet sitesinde duyurdu. Vodafone ve Avea ise haftanın ilk günlerinde bu fiyatları yayımlayacağını açıkladı.

7- TL'ye geçişte abonenin yapması gereken bir işlem var mı?

Hayır. Sisteme geçişten tamamen operatörler sorumlu. Konuyla ilgili tüm teknik altyapı ve prosedürleri operatörler tamamlayacak.

8- Kontör transferi gibi TL transferi de olacak mı?

Evet. Operatörlerin belirlediği limitler dahilinde transfer yapılacak.

9- Kampanya ve promosyonlardan faydalanabilecek miyim?

Evet, tüm kampanyalar TL'ye çevrilerek abonelere aynen sunulmaya devam edecek.

10- Liralı yeni tarife ve yükleme fiyatlarına vergiler dahil mi, ek vergi ödeyecek miyim?

Yeni sistemde TL ile belirtilen tarife ve kampanya fiyatlarına KDV, ÖİV dahil. Bu yüzden ek vergi yok. Kontörlü sistemdeki fiyat yapısı aynen devam edecek.

Hurriyet

Okuyucu Yorumları