Chrome 50 hazır; İndirin!

Popüler web tarayıcısı Chrome, yeni yayınlanan 50. sürümünü kutluyor! İndirin...

Chrome 50 hazır; İndirin!

Google'ın web tarayıcısı Chrome, 50. sürümüne ulaşarak önemli bir kilometre taşına ulaştı. Günümüzün en popüler tarayıcısı Chrome için bu büyük bir başarı, ancak yazılımın geleceğine dair bazı belirsizlikler de var.

Google, Chrome'un ne kadar büyüdüğünü göstermek için bazı rakamlar paylaştı. Buna göre Chrome, ayda 771 milyar sayfa yükleme, 1 milyar aylık aktif mobil kullanıcı, 9,1 milyar otomatik form doldurma gibi etkileyici istatistiklere sahip. StatCounter verilerine göre ise tarayıcı, dünyadaki tüm sayfa gösterimlerinin yüzde 47'sini kapsıyor.

Chrome ilk başta hız ve basitlik üzerine kurulu bir tarayıcı olarak ortaya çıkmıştı. Minimal menü yapısı önünüze çıkmazken JavaScript motoru, rakiplerini ezip geçiyordu. Ancak bu farklar bugün daha belirsiz. Tarayıcıların çoğu hız bakımından Chrome'un gerisinde kalmazken Chrome, zaman zaman çok fazla kaynak tüketmesiyle eleştirilebiliyor.

Google, Chrome'u piyasaya sürmesinin ardından birkaç sene sonra bile onunla yakından ilgilenmeye devam etti ve tarayıcısını Chrome Web Store, Chrome App Launcher, push uyarıları gibi özelliklerle donattı. Tüm bunlar, Chrome'u Windows veya Mac altında ikinci bir platforma dönüştürdü. Ancak Google, geçtiğimiz sene içerisinde bu özelliklerden bazılarını terk etti. Örneğin Chrome uyarı merkezi artık kullanılmazken firmanın, Chrome Web Store'u temizlemek için çaba gösterdiği pek söylenemez. Chrome App Launcher da kimse kullanmadığı için kaldırıldı.

Chrome'u temel alan masaüstü işletim sistemi Chrome OS'un geleceği ise belirsiz. Platform eğitim alanında kullanılıyor ve muhtemelen ortadan kalkmayacak, ancak Chrome-Android platformlarının birleşme olasılığı artıyor.

Google'ın Chrome'un 50. sürümünü kutlarken bizce kendine sorması gereken birkaç soru var. Chrome, hıza ve basitliğe odaklanmayı sürdürecek mi? Yoksa yeni işlevlerle yeniliklerin yolunu mu açacak? Chrome bir platform mu, yoksa web sayfalarına ulaşmayı kolaylaştırmayı amaçlayan bir yol mu? Masaüstü ve mobil Chrome, beraber mi, ayrı mı ilerleyecek? Google bu soruları cevaplamazsa 100. sürümde kutlayacak bir şey bulamayabilir.

İndirin: Chrome

Okuyucu Yorumları