Chrome, PC'nizin pilinizi bitiriyor olabilir!

Google'ın web tarayıcısı Chrome'daki bu sorun, onu gerçek bir "pil katiline" dönüştürüyor olabilir!

Chrome, pil düşmanı mı?

Chrome'da uzun süredir yaşamakta olan bir "hata", Google'ın web tarayıcısının laptop'ların pilini hızla tüketmesine yol açabiliyor. Sadece Windows'ta yaşanan bu sorun, Chrome açıkken bilgisayarın yavaşlamasına bile neden olabilir.

Chrome'un pilinize nazik davranmamasının nedeni, Windows'un dahili bir özelliği olan "sistem saati işleme hızı"nda yaptığı değişiklik. Chrome, onu açtığınız andan itibaren değeri 1,000ms ile değiştiriyor. Windows boştayken bu değer, 15,625ms'ye ayarlı bulunuyor. Bu sayı ne kadar küçükse, sistem o kadar çok uyanıyor ve pil tüketimi, o kadar çok yaşanıyor.

Microsoft, 1,000ms'lik işleme hızlarının güç tüketimini "yüzde 25'e kadar artırabileceğini" söylüyor. Sistem saati işleme hızı, global bir ayar olduğundan tek bir programın tüm sistemi etkilemesi de mümkün hale geliyor.

Peki diğer web tarayıcıları, bu ayarı nasıl yönetiyorlar? Internet Explorer, bu ayarı sadece gerektiğinde 1,0ms'ye indiriyor. Örneğin YouTube'dan bir video izlerken hız, 1.0ms'ye düşürülüyor, ardından tekrar 15,625ms'ye geri döndürülüyor. Chrome'da ise siz tarayıcıyı kapayana kadar normal ayara geri dönüş yapılmıyor.

Bu durum, Google tarafından bilindiğinden ve uzun süredir onarılmadığından, Chrome'u kullanmadığınız zamanlarda onu kapatmaktan başka pek çareniz yok. Chrome'daki sorunun onarılması için yapabileceğiniz en iyi şey ise, bug tracker'daki bu öğeyi "yıldızlayarak" Google'ın dikkatini çekmek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları