Chrome, yılların WebKit motorunu terk ediyor!

Chrome, içerisindeki Apple'ın imzasını taşıyan bu "şeyden" tamamen kurtulmak için dev bir adım attı!

Chrome'da tarihi değişim!

Google, Chrome web tarayıcısında kullandığı WebKit motorunu bırakarak yeni bir web işleme motoru geliştireceğini blog'unda duyurdu. Ancak Google'ın yeni web tarayıcısı motoru Blink'e geçişi, ismi gibi gözümüzü açıp kapadığımız sürede gerçekleşmeyecek.

Arama devi, bu kararı vermenin çok kolay olmadığını ancak Blink işleme motorunun web için önemli etkilerinin bulanacağına inandıklarını söylüyor. Google yazılım mühendisi Adam Barth, Chromium blog'undaki gönderisinde birden fazla işleme motorunun, aynı birden fazla tarayıcıya sahip olmak gibi, yeniliğe destek olacağına ve zaman içinde tüm web ekosisteminin sağlığını iyileştireceğine inandıklarını söylüyor.

Aynı WebKit'te olduğu gibi Blink'in de geliştirilmesi açık kaynak kodlu olarak gerçekleşecek. Google'a göre web geliştiricilerinin bu değişiklikten endişe duymasına gerek yok; çünkü Blink ilk olarak kodları basitleştirmeyi amaçlıyor. Şirket, Blink ile 7 yapı sistemini ve 4.5 milyon satır kod içeren 7.000'den fazla dosyayı bir anda kaldıracaklarını iletiyor.

2001'de KHTML'ye rakip olarak Apple tarafından geliştirilmeye başlanan WebKit, şu anki en popüler web tarayıcısı Chrome tarafından benimsenmiş bulunuyor ve dünya çapında yüzde 40'lık bir kullanım oranına sahip. Google'ın WebKit'i bırakarak Blink'e geçmesinin, zaman içinde WebKit'in kullanım oranının gerilemesine neden olacağını tahmin etmek güç değil.

Okuyucu Yorumları