Chromium OS'u dizüstünüzde deneyin!

Google Chrome OS'un farklı bir sürümünü hemen şimdi, kolayca deneyebilirsiniz!

Chromium OS deneyin!

İşletim sistemlerinde kökten bir değişiklik olan Google Chrome OS projesi ilerliyor.

Chrome OS kendi içerisinde hiç uygulama barındırmayan, internet tarayıcı ve gerekli donanım sürücülerinden oluşan bir işletim sistemi.

Amacı çok hızlı açılan ve hızla çalışan sistemler kurmak. Siz de Chrome OS ya da açık kaynak adıyla Chromium OS'u kendi dizüstü bilgisayarınızda ya da netbook'unuzda deneyebilirsiniz.

Google'ın resmi sürümleri şu anda çok iyi donanım sürücülerine sahip değiller. Ancak yeni netbooklarla düzgün çalışan bu sürümler yerine Flow denilen farklı bir Chromium sürüm deneyeceğiz. Hem de 2GB'lık bir USB bellek üzerinden...

USB belleğe kurulum

USB belleğe kurulum
Flow farklı bir Chromium sürümü

Hexxeh mahlaslı bir meraklı tarafından geliştirilen Flow, Chrome OS hazır olana kadar meraklıları idare etmeyi amaçlayan bir test sürümü.

Windows altında boot edilebilir bir USB Image oluşturarak bunu sisteme takacağız ve çalıştıracağız. Ama öncelikle Flow'u indirmemiz ve daha da öncelikle sitesinden kullandığımız donanım destekleniyor mu görmemiz gerekiyor.

Flow farklı bir Chromium sürümü

İndirdikten sonra .img dosyasını Image Writer uygulaması ile açacağız ve USB belleğe yazacağız. Sistemi yönetici yetkileri açık kullanmanız gerekiyor. Bu noktada yapmanız gereken imaj dosyasını seçip, USB belleğe sürücü harfi atayarak Write'a tıklamak.

Boot etmek

Boot etmek
Flow farklı bir Chromium sürümü

Bilgisayarı yeniden başlatarak BIOS ekranına gelin. Bilgisayar yeni açılırken F tuşlarından biri ya da özel bir boot tuşu ile BIOS ekranına ulaşabilirsiniz.

Boot Device Priority ya da Boot önceliği ayarında, işletim sisteminin öncelikle USB'den yüklenmesi için öncelikleri değiştirmeniz gerekiyor. Sonra ayarları kaydedip çıkarak sisteme USB'yi takın ve yeniden başlatın.

Eğer sorun yaşarsanız PLoP Boot Manager'ı da deneyebilirsiniz. Sorunsuz açıldıysa, Chrome OS dünyası sizleri bekliyor.

Şifre ekranıyla karşılaşırsanız şaşırmayın, kullanıcı adı ve şifresi 'facepunch' iyi keşifler...

Flow farklı bir Chromium sürümü

Okuyucu Yorumları