Çıplak fotoğrafı çeken mi suçlu, çalan mı?

Telefonundaki çıplak fotoğrafları öğrencisinin eline geçen öğretmen için şaşırtıcı karar...

Çeken mi suçlu, çalan mı?

Eğitim söz konusu olduğunda alınan bazı kararlar mantıklı gözükmeyebiliyor. Öncelikler, alınan kararların amaçları ve benzeri endişeler, kararların farklı çevreler tarafından farklı algılanmasına sebep olabiliyor. South Carolina'da yakın zamanda yaşanan bir olay da, bu duruma güzel bir örnek.

Leigh Anne Arthur, Güney Carolina'da bulunan Union County High Schools Career and Technical Center'da mekatronik öğretmenliği yapmaktaydı. Ancak kendisinin WYFF-TV'ye söylediğine göre, koridorları dolaşmak için beş dakikalığına masasını terk ederken telefonunu masanın üzerinde bıraktı. Söylediğine göre kendisi dışarıdayken bir öğrenci, kilitli olmayan telefonunu karıştırarak telefondan fotoğraflarını aldı ve kendi telefonuna gönderdi. Burada bahsedilen fotoğraflar da, kocası için sevgililer günü hediyesi olarak çektiği kendi çıplak fotoğraflarıydı.

Bazı kişiler, her şey eğer öğretmenin anlattığı şekilde gerçekleştiyse, okulun bu öğrenciyi bularak cezalandırması gerektiğini düşünebilir. Ancak okul yönetimi, burada suçun öğretmene ait olduğuna karar verdi ve telefonunu korumasız bir şekilde bırakmaması gerektiğini söyledi. Geçici müfettiş David Eubanks'ın State gazetesine söylediğine göre Arthur'a iki seçenek sunuldu: İstifa etmek veya işten çıkarma sürecinin başlatılması. Arthur da geçtiğimiz Salı günü istifa etmeyi tercih etti.

Eubanks, State'e yaptığı açıklamada mahremiyet hakkına sahip olduğumuzu ancak uygunsuz bilgiler veya fotoğraflar çektiğimiz zaman, bunların kişisel kalması için elimizden geleni yapmamız gerektiğini söyledi. Tabii ki çekilen fotoğrafların mı, yoksa öğrencinin, Arthur'un telefonunu karıştırarak bu fotoğrafları bilinmeyen sayıda kişi ile paylaşmasının mı daha uygunsuz olduğu tartışabilir.

Bu arada öğrencinin herhangi bir disiplin cezası alıp almadığı ise açıklanmış değil. Arthur'un söylediğine göre öğrenci kendisine "hesaplaşma günün geliyor" cümlesini kurmuştu. Ayrıca Arthur'un söylediğine göre çocuğun ailesi de Arthur'un tarafını tutmakta.

Okuyucu Yorumları