Cloudflare'den 1.1.1.1 DNS Hizmeti!

1 Nisan şakası gibi dursa da Cloudflare'in gizlilik ve hız odaklı yeni DNS hizmeti, tamamen gerçek!

1.1.1.1 gerçek oldu!

Güncelleme (3.4.2018 11:00): Cloudflare'in DNS hizmetinin tanıtılmasının hemen ardından ülkemizde engellendiği ortaya çıktı. Engelleme sadece standart DNS hizmetini kapsamıyor - DNS üzerinden TLS gizlilik işlevi de engellenmiş görünüyor.

--

ABD merkezli internet altyapısı firması Cloudflare, tüketiciye yönelik ilk ürününü, 1.1.1.1 DNS hizmetini ortaya çıkardı. Başından söyleyelim, bu bir 1 Nisan şakası değil, gerçek.

Cloudflare'in CEO'su Matthew Prince, hizmeti kullanıma sunmak için böyle şüpheli bir tarih seçmelerinin nedeninin 1.1.1.1 adresinin dört tane birden oluştuğunu, bu yüzden "4/1" tarihini seçtiklerini söylüyor.

Gizlilik ve hıza odaklanan DNS hizmeti 1.1.1.1, Cloudflare'in dünya çapında yayılmış olan altyapısının gücünden yararlanıyor. DNSPerf'e göre 1.1.1.1 şimdiye kadar sunulmuş olan en hızlı DNS hizmeti.

Cloudflare'in iş modeli kullanıcı verilerini toplamaya dayanmıyor. Firma bu yüzden bir adım ileri atarak DNS sorgularının geldiği IP adresini diske hiç yazmıyor ve tüm günlüklerini 24 saat içerisinde siliyor. Bu ise 1.1.1.1 kullanıcılarının detaylı bir profilinin oluşturulmasını imkansız kılıyor.

Şifreli DNS'i de Destekliyor

Standart DNS hizmetleri şifresiz olduğu için, internet trafiğinizi izleyen biri hangi alan adlarını sorguladığınızı rahatça görebiliyor. Buna karşın Cloudflare'in DNS hizmeti, hem DNS-over-TLS'i, hem de DNS-over-HTTPS'i destekliyor.

Türkiye'yi Örnek Verdi

Türkiye'yi Örnek Verdi

Cloudflare, duyurusunda DNS gizliliğinden bahsederken ilginç bir detay göze çarptı. Firma, Mart 2014'te Türkiye'de Twitter'ın engellenmesini örnek gösterdi ve duvarlara yazılan Google DNS'inin IP'lerini hatırlattı.

Gerçekten Güvenilir mi?

Teknoloji firmalarına eskisinden çok daha fazla şüpheyle yaklaştığımız şu sıralarda Cloudflare, böyle bir hizmeti para kazanmadan neden sunuyor olabilir? Matthew Prince, firmanın görevinin "daha iyi bir internet sunmak" olduğunu, performans ve gizlilik sorunlarını çözmenin bunun için doğru yaklaşım olduğunu söylüyor.

Verilerimizin, gizliliğimizin ve bu yolla beynimizin dev firmalara oyuncak olduğu şu günlerde birilerinin iyilik yapmanın iyilik getireceğine inandığını görmek, güzel bir şey olsa gerek.

Okuyucu Yorumları