CoD: Advanced Warfare İNCELEME

FPS tutkunlarının merakla beklediği, CoD serisinin yeni oyunu, savaşı bir adım ileriye taşıyor!

Advanced Warfare İNCELEME

Bugüne kadar çıkardığı hemen her oyunla zirvede kalmayı başaran ender yapımlardan birisi olan Call of Duty serisi, nihayet yeni oyunu Advanced Warfare ile karşımıza çıktı. Özellikle isim uzantısı "Warfare"e dönüştüğünden bu yana, İkinci Dünya Savaşı konseptini geride bırakan seri, olabildiğince günümüzde ve yakın gelecekte meydana gelen savaşlara odaklanıyor. Pek tabii savaş mantığı her yeni oyunda farklı bir çerçevede ilerliyor, gelişiyor. Nitekim Call of Duty'de halen değişmeyen, değişemeyen bazı yönler de yok değil. Büyük bir hayran kitlesine sahip olduğunun farkında olan dev isim, bu avantajı yine o kadar iyi kullanmış ki kimileri için harika bir yapımken, kimileri için olduğu yerde sayan oyundan başka bir şey değil...

Daha ileri gelecekte, farklı bir kıyamet senaryosu

Daha ileri gelecekte, farklı bir kıyamet senaryosu
Bolca büyük ve yıkım gücü yüksek silah kullanma

Oyuna girdiğimiz gibi kendimizi aksiyonun içerisinde buluyoruz. Anlayacağınız yine o bilindik CoD dinamikleri hemen kendisini gösteriyor. Hikaye 2054 yılında, özel bir askeri kuruluş olan Atlas Corporation'un etrafında kurgulanmış. Jonathan Irons tarafından yürütülen şirket, yaşanan büyük yıkımların ardından insanoğlunu ayakta tutmaya, bir anlamda kurtarmaya çalışıyor. Karakter yaratımının daha önceki oyunlara geçirdiği en büyük değişim, Black OPS II'deki Pick 10 Sisteminin bir adım ileriye gitmesi. Bu sayede "custom loadout" seçerken "Scorestreaks"leri de kullanabiliyoruz. Oyunun genel yapısındaysa ne yazık ki büyük değişiklikler yok. Önceki yapımlardan alıştığımız "Bu taraftan gidelim" diyen bir adam yine mevcut ve öyle görünüyor ki CoD oynarken birileri sürekli bizi yönlendirmeye devam edecek.

Daha zırhlı, daha tehlikeli

Daha zırhlı, daha tehlikeli
Zırh kullanımı multiplayer'da öne çıkıyor

Advanced Warfare ile birlikte aramıza katılan en büyük yenilik, Exoskeletons adı verilen zırh. Özellikle Multiplayer ve Exo Survival Co-Op modlarında aktif olarak kullanılabilen zırh, tek kişilik senaryo içerisinde de kendisini gösteriyor. Hoş, tek kişilik senaryoda sadece "tadımlık" kullanabiliyoruz ama olsun; en azından kullanım şeklini ve gücünü deneyim edebiliyor olmak da yeterli. Exoskeletons olarak adlandırılan zırhlar, giyen karaktere daha fazla güç, hız ve çeviklik kazandırıyor. Zırhın bazı özellikleri sabit olsa da bazı özellikleri spesifik senaryolar için değiştirilebiliyor. Misal; Boost Jump, Boost Dodge, Boost Dash, Boost Slam ve Melee gibi zırh özelliklerine bağlı hareketler, standart olarak resmedilmiş; hiçbir şekilde değiştirilemiyorlar. Nitekim multiplayer kısmında Exo Abilities üzerinde değişiklik yapmak mümkün. Exo Shield, Exo Overclock, Exo Mute Device, Exo Stim, Exo Cloak, Exo Hover, Exo Ping, Exo Trophy System seçilebilecek özellikler arasında yer alıyor. Sadece "Tactician Wildcard" kullanarak bir yerine iki özellik seçebiliyoruz. Bu arada hareket menüsündeki herhangi bir işlem, multiplayer haritada yerimizi gösteriyor. Eğer gizli kalmak istiyorsanız "Blast Supperssor" perk'ini kullanmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Savaşmak istiyorsanız doğru oyuna geldiniz

Savaşmak istiyorsanız doğru oyuna geldiniz
Birbirinden farklı silah seçeneği mevcut

Exo Launcher ise yine multiplayer bölümlerde Exoskeletons üzerine değiştirilebilecek silahlar olarak karşımıza çıkıyor. Esasen eski CoD oyunlarında gördüğümüz silahların karşımı gibi duran Exo Launcher bölümünde, Frag, Stun Grenade, Variable Grenade, Semtex, Tracking Drone, Threat Grenade, EMP Grenade, Smoke Grenade, Explosive Drone ve Spike Drone gibi farklı seçimler yapabiliyoruz. Genel olarak silah menüsüne baktığımız zamansa karşımıza bolca seçenek çıktığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Advanced Warfare'ın multiplayer bölümü, tam tamına 34 adet silahı sekiz farklı kategori altıda beğenimize sunuyor. Her silahın Supply Drops'tan açılabilen on adet güncellemesi bulunuyor. Assault Rifles, Submachine Guns, Sniper Rifles, Shotguns, Heavy Weapons ve Special Weapons olarak sınıflandırılan silahları, Pistol ve Launcher grubu takip ediyor.

Yeni multiplayer deneyimine "merhaba" deyin

Yeni multiplayer deneyimine
Düşmanları vurmak kimi zaman çok zor olabiliyor

CoD serisinin uzun yıllardır aldığı en büyük eleştiri, yok denecek kadar kısa süren tek kişilik senaryo süresi. Ne yazık ki durum Advanced Warfare'de de değişmiş değil zira oyun en iyi ihtimalle alt ile yedi saat arasında bitiyor. Sonu hakkında da bir şey söylemeyelim; bu acıyı siz de deneyim ederek yaşayın... Pek tabii CoD yine varını yoğunu multiplayer'a harcamış ve bu sefer de karşımıza yepyeni bir mod olan Exo Survival ile çıkmış. Alışılandan çok daha hızlı bir yapıya sahip olan bu yeni modda, oyuncular üzerlerine belirli aralıklarla saldıran düşman birliklerine karşı koymaya çalışıyor. Bu oyun modunu açık ya da özel online lobilerde, tek başımıza, iki hatta üç kişi ile deneyim etmek mümkün. Başlangıçta sadece dört harita kullanabiliyorken, 50 tur oyun oynadıktan sonra Tier 2 haritaları da açmış oluyoruz. Tier 2'de tamamlanan 75 turun sonunda Tier 3 ve burada da harcanan 100 turun sonunda Tier 4 haritaları açabiliyoruz. Dördüncü Tier hariç, her Tier'de dört adet harita bulunuyor ve sonuç olarak toplamda 13 harita ile Exo Survival deneyimi yaşayabiliyoruz.

Eksiklerine rağmen yine de beğeni kazandı

Eksiklerine rağmen yine de beğeni kazandı
Aksiyon sevenlerin kaçırmaması gereken bir oyun

Call of Duty: Advanced Warfare kesinlikle seriye yakışır cinste bir oyun. Pick 13 System mantığı ile oyuna dahil olan esneklik, önceki oyunlarıyla arada büyük bir fark açıyor. Özellikle bazı yetenekleri kullanmakta zorlanan oyunculara, ikinci bir slotu diledikleri gibi kullanma özgürlüğü sunarak, hem oyuncuya rahatlık, hem de oyuna daha fazla strateji katıyor. Exoskeletons ise başlı başına bir değişim. Tüm CoD dünyasına etki ettiği de bir gerçek. Özellikle multiplayer bölümlerini daha öncekinden çok farklı hale getiren bu güzide özellik, şimdiden büyük beğeni toplamış durumda. Ayrıca bir sonraki dalgada ne ile karşılaşacağımızı bilmeden içerisine daldığımız "Exo Survival" mod ile bilinenden çok daha farklı bir CoD deneyimi sunmayı başaran yapımcı ekip, oyuna eklediği yeni ekipmanlarla da fark yaratıyor. Tabii daha iyi olabilir, bazı standartların dışına çıkabilirdi ama en azından yeni bir CoD oyunundan beklenen her şeyi sunmayı başarıyor.

Okuyucu Yorumları