"Çöp kutusu da akıllı olur mu" demeyin!

Her şeyin akıllanmasını beklerdik ama bir çöp kovasının akıllı olabileceğini hiç düşünmemiştik!

Artık akıllı çöpümüz de var!

Hollywood'un en çok başvurduğu bilim kurgu yazarlarından Philip K. Dick öykülerinin en çarpıcı temalarından birisi de gündelik yaşamımızın her yerinde karşımıza çıkan, ortak bir ağa bağlı akıllı cihazlar ya da nesneler... 1982 yılında hayatını kaybeden bu dahinin geleceğe dair öngörülerinin sağlamlığı, "Nesnelerin İnterneti" artık iyice gündemimize girmeye başlamasıyla bir kez daha kanıtlanıyor.

Samsung'un geçtiğimiz günlerde tanıttığı akıllı buzdolabının ardından şimdi de çok daha şaşırtıcı bir konseptle karşı karşıyayız: Ağ bağlantılı bir çöp tenekesi!

Bunun kötü bir şaka olduğunu düşünebilir ve böyle bir şeyi kimin niye kullanacağını sorabilirsiniz. Fakat Sigfox adlı bir Fransız firmasının icadı olan bu "akıllı çöp kutusu" Nesnelerin İnterneti kategorisine aslında düşük bütçeli ve batarya dostu bir yenilik getiriyor.

Böyle bir icadın evlerde gerçekten kullanılıp kullanılmayacağı şüpheli olsa da, hangi çöp kutusunun acilen boşaltılması gerektiğini bilmenin işe yarayacağı şehirlerde büyük bir talep görebilir. Çöp kutusunun dolululuk oranını izleyen bir monitöre sahip olan bu sistem Sigfox'un sunduğu ağa da bu verileri doğrudan iletebiliyor. Çöp kutuları taşmaya başladığında bunu hemen haber alan belediye de böylece görevlileri tam olarak nereye göndereceğini çoktan öğrenmiş oluyor.

Büyük metropollerde oldukça işlevsel olabileceğini tahmin ettiğimiz bu akıllı çöp kutuları için Barselona belediyesi şimdiden 200 adet sipariş vermiş bile.

Okuyucu Yorumları