Curiosity, Mars'a bu kameralarla gitmiş!

Mars'a inen Curiosity'deki kameraların megapiksel canavarları olduğunu sananlara özel bir haber!

Mars'a bu kameralarla gitmiş!

Geçtiğimiz günlerde Kızıl Gezegen Mars'a başarılı bir iniş gerçekleştiren Curiosity'den ilk görüntüler gelmeye başladı. Ancak karşılaşılan bu fotoğraf, 2,5 milyar dolara mal olan proje hakkında tartışma yarattı.

NASA'nın gezgin robotu, toplamda 12 adet kamerayla donatılmış. Tartışmaları başlatan konu ise bu kameraların yalnızca 2 megapiksel görüntü kalitesine sahip olması.

Bu hayli ilginç durum, görevin görüntü projesi sorumlusuna sorulduğunda ise Malin Space Science Systems'den Mike Ravine şöyle cevap veriyor: "Bu kameralar görevin ilk başladığı yıl, yani 2004'te tasarlandı. Dolayısıyla tüm işlemler tamamlandıktan sonra yeni bir projeyle gelmeniz imkansızdı. Ayrıca o zamanlar için 8 GB hafıza kartlı 2 MP kamera fikri hiç de fena değildi."

Mars'tan Dünya'ya gönderilecek veriler için gereken zaman ve bant genişliğini de hesaba katarsak, durum daha mantıklı hale geliyor. Zira NASA daha yüksek pikselli bir donanımla yola çıksaydı, gönderilecek verilerin akıbeti sekteye uğrayabilirdi.

En azından şimdilik, kameraların düzgün bir şekilde çalıştığına şükretmeliyiz. Ayrıca elde edilen görüntülere bakacak olursak, bu "meraklı" robot hiç de fena iş çıkarmamış.

Okuyucu Yorumları