Debian'ın Ian'ının ardından gelen mesajlar!

Geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman Linux dahisinin ardından, mesajlar peş peşe geldi!

Bir dahinin ardından...

Debian GNU/Linux kurucusu Ian Murdock, geçtiğimiz günlerde, 42 yaşında hayata gözlerini yummuştu. San Francisco'da yaşayan Murdock'un en bilindiği işi, 1993 yılında açık kaynaklı dağıtımı kurmak idi. Kendisi henüz geçtiğimiz ay, yeni teknoloji firması Docker için çalışmaya başlamıştı.

Murdock, geçtiğimiz Pazartesi günü öğleden sonra bir seri tweet yayınlayarak, evinin yakınında polis tarafından tutuklandığını, bir memura saldırmak ile suçlandığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurmuştu. Aynı zamanda memurları öldürmekle de tehdit etmişti. Sevenlerinin kendisine ulaşmasının ardından Murdock sakinleşmiş gözüküyordu ve bunun yerine adını temizlemeye karar verdiğini söylemişti. Murdock, o akşamüstü hayatını kaybetti ve o andan itibaren Twitter hesabı da devre dışı bırakıldı.

Docker CEO'su Ben Golub'un onayladığı üzere Murdock, Pazartesi gecesi itibariyle hayatını kaybetmişti. Açıklamasında, Murdock'ın en tanındığı Debian projesinin en başarılı Linux dağıtımlarından biri olmasının yanı sıra, gerçekten açık kaynaklı topluluk için çalışmalarının yıllar içerisinde devam ettiğinin ve bu alanın öncülerinden biri olduğunun altını çizen Golub, Murdock'ın çabaları sayesinde Debian'ın gelişiminde şu anda 1.000'in üzerinde kişinin çalıştığını belirtiyor: "Geçtiğimiz on yıl içerisinde de Ian'ın teknoloji topluluğuna katkıları devam etti, Linux Foundation'ın CTO'su olarak, Sun Microsystems'de kıdemli yönetici olarak ve en yakında Indianapolis merkezli ExactTarget'ın Platformlar Yardımcı Başkanı olarak... Kendimizi, Ian'ı tanımış olmak ve beraber çalışma şansını yakalamış olmaktan dolayı şanslı sayıyoruz. Düşüncesinin derinliği, tutkusu ve deneyimi ile beraber çalıştığı herkesi kendine hayran bırakmayı başardı. Gerçekten bir dahiydi ve çoğumuz için ilham kaynağıydı; ölümü, kendisini tanıyan ve dokunduğu herkes için büyük bir kayıptır."

Özgür yazılım topluluğu da Murdock'ın ölüm haberi ile sarsılmış durumda. Linux organizasyonu yaptığı açıklamada "Üzgün bir şekilde Debian, Free Open Source Software'in yılmaz destekçisi, Babası, Oğlu ve Debian'ın 'ian'ı Ian Murdock'ın ölümünün yasını tutuyor" dedi ve ekledi: "Ian'ın rüyası yaşıyor ve Debian topluluğu, inanılmaz bir derecede aktif olmaya, binlerce geliştiricinin sayılmaz çalışma saatlerini güvenilir ve güvenli bir işletim sistemini dünyaya getirmeye çalışması ile devam ediyor. Debian Topluluğu'nun düşünceleri, bu zor zamanlarında Ian'ın ailesiyle beraber."

Debian'ın "ian"ı Ian Murdock iken, "Deb" kısmı da Murdock'ın projeyi yaratırken sevgilisi olan Debra Lynn'den gelmekte. İkili, 1993 yılında evlendi ve 2008 yılında boşandılar. Ayrıca Murdock, iki kız babasıydı.

Murdock'ın ölüm sebebi henüz açıklanmış değilken, ortada şüpheli bir durum olmadığı düşünülmekte. Bir Docker sözcüsü, konunun "özel bir durum" olduğunu belirtmekte.

San Francisco polisinin söylediğine göre 26 Aralık Cumartesi günü saat 23.00'da memurlar, bir adamın bir eve zorla girmeye çalıştığı ihbarı ile şehrin Steiner ve Union caddeleri kesişimine çağırılmışlardı. Bu kişi Ian Murdock'tı ve söylenenlere göre polis memurlarına saldırdı. Murdock'a saldırı sebebiyle iki, polisi engellemek sebebiyle de bir ceza kesilmişti. Polis kayıtlarına göre Murdock alkollü bir durumdaydı. Bir sağlık görevlisi Murdock'ın alnındaki bir yara için olay yerine geldi ve daha sonra hastaneye kaldırılmasını sağladı.

Birkaç saat sonra 27 Aralık Pazar günü saat 02.40'ta, polis bir kez daha aynı bölgeye Murdock'ın bir komşunun kapısına vurması sebebiyle çağrıldı. Bir kez daha bölgeye gelen sağlık görevlisi Murdock'ın yaraları ile ilgilendi ve polisler, Murdock'ı gözaltına aldılar.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde Murdock, 25.000 dolar olduğu söylenen kefalet bedeli ödendikten sonra serbest bırakıldı ve bir sonraki gün hayatını kaybetti.

Okuyucu Yorumları