Depolama biriminizin ömrü ne kadar?

Sabit diskler, SSD'ler ve flaş disklerde ne kadar süreyle veri depolayabilirsiniz; ne zaman ölürler?

Depolama birimlerinin ömrü!

Konu dosya depolama olduğunda seçenekleriniz hiç de kısıtlı değil. İster çok yüksek hıza sahip olmak isteyin, ister taşınabilirliğe veya yüksek kapasiteye size göre iyi bir seçenek var. Peki depolama medyaları ne kadar dayanıyor?

CD ve DVD'lerin çok uzun ömürlü olmadıklarını biliyoruz, peki sabit diskler ve SSD'lerin ömrü ne kadar? Bilgisayarınızda aktif olarak kullandığınızda veya verilerinizi depolayıp kaldırdığınızda ne kadar dayanıyorlar? Gelin cevapları birlikte arayalım.

Sabit diskler

Veri kurtarma uzmanları, zaman zaman eski disklerden ne kadar çok veriyi geri getirebildiklerini gösteriyorlar. Bu yüzden bir sabit disk üzerindeki verilere ulaşılmasını imkansız hale getirmek, onu fiziksel olarak parçalamaktan geçiyor.

Ancak verilerin kurtarılmasının kolay olması, sabit disklerin uzun vadeli veri depolamada güvenilir olduklarını göstermiyor.

Sabit diskler, hareket eden parçalara sahiptirler - hareketli bir kol, dönen bir disk üzerindeki verileri okur. Çoğu şey gibi bu hareketli parçalar zamanla bozulacaktır. Bunun yanında sabit diskler, "kafa kazası" olarak adlandırılan soruna yatkındırlar. Kafanın diske temas etmesi durumunda disk yüzeyi soyulabilir ve parçalar etrafa dağılabilir. Bu durum elektrik kesintisinden fiziksel sarsıntılara farklı nedenlerden meydana gelebilir.

Sabit diskinizi kullanmıyorsanız, üzerine kopyaladığınız verilerin yıllarca korunmasını bekleyebilirsiniz. Sabit diskler verileri manyetik olarak sakladıklarından, güçlü manyetik alanlardan uzakta korunmalıdırlar. Bunun yanında diskteki manyetik izler zaman içinde etkisini kaybedebileceğinden, birkaç senede bir veriyi tekrar okuyup yazmak gerekir.

SSD'ler ve flaş sürücüler

SSD'ler ve flaş sürücüler

SSD'ler

SSD'lerin uzun dönemdeki güvenilirliği, yeni olmaları nedeniyle belirsiz bir konu. SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadıklarından, "kafa kazası" sorununa sahip değildirler. Bu yüzden sarsıntılara ve iyi olmayan koşullara daha dayanıklıdırlar. Sabit diskleri olumsuz etkileyen mıknatıslar, SSD'ye zarar vermez.

Ancak SSD'nin geri kalan bileşenleri, sabit disklerdekine benzer ve bozulabilir. SSD'lerin güçle ilgili sorun yaşamasına da sıkça rastlanmaktadır. Bu durumda veriler bozulabildiği gibi, tüm sürücü de kullanılmaz hale gelebilir.

SSD'deki her bir bellek bloğuna tekrar yazabileceğiniz veri miktarı bellidir. Çoğu diskte bu birkaç bini geçmez. Ancak SSD'ler, her bloğu kullanmak için sabit disklerin kullanmadığı bir teknolojiden, wear-leveling'den faydalanır.

SSD'lerin verileri güç olmaksızın ne kadar saklayabileceği, birkaç faktöre bağlıdır. Bunlar arasında sürücüde kullanılan flaş bellek türü, depolama koşulları, yazma döngülerinin ne kadar kullanıldığı gibi değişkenler bulunmaktadır. Dell'in 2011'de yayınladığı bir rapor, verilerin 3 aydan 10 yıla kadar saklanabileceğini söylemekteydi.

Flaş sürücüler

USB flaş sürücüler ve SD kartlar, SSD'dekine benzer sorunlara sahiptirler. Flaş sürücülerdeki bileşen sayısı daha azdır, ancak genellikle 3.000 - 5.000 kez yazılabilirler. Daha ucuz bellek modülleri kullandıklarından, güvenilirlik anlamında genelde SSD'ler kadar iyi değildirler.

USB flaş sürücüleri, arşivleme amaçlı kullanmaya yönelik değildirler. Sürücü üreticisi Flashbay, verilerin kusursuz bir ortamda 60 ile 80 yıl arasında bozulmadan saklanabileceğini söylüyor. Ancak gerçekte bu sayılar, çok daha düşük olacaktır.

Okuyucu Yorumları