Dev FaceTime Hatası Fortnite Sayesinde Keşfedilmiş

Apple'ın FaceTime üzerindeki ciddi yazılım hatası, oyun oynamak isteyen bir genç tarafından fark edildi

FaceTime hatasını bulana ödül!

Apple'ın FaceTime uygulamasında bulunan ve Grup FaceTime özelliği kullanılarak Apple cihazlarının uzaktan dinlenmesini ve ön kameradan izinsiz olarak kullanıcıların gözetlenmesini sağlayan yazılım hatasının internetteki yankıları sürerken Apple, bu yazılım hatasını ilk fark eden gence para ödülünün teslim edileceğini açıkladı.

Grant Thompson, ABD'nin Arizona eyaletinin Tucson şehrinde bulunan bir lise öğrencisi. 14 yaşındaki genç, arkadaşları ile Fortnite oynarken FaceTime üzerinden bir grup konuşması yapmak istediği zaman Apple'ın yazılımındaki büyük hatayı fark etti. Gencin annesi olan Michele Thompson ise kendisinin bu hatanın fark edilmesinin ardından defalarca Apple'a e-posta yoluyla ve sosyal medya üzerinden ulaşmayı denediğini ancak bir yanıt alamadığını belirtti. Teknoloji devi, yaklaşık bir hafta önce yazılım hatasının internette hızla yayıldığı sırada acil bir önlem olarak Grup FaceTime özelliğini devre dışı bıraktı ve yazılım hatasını bulan kişinin velisi olan Michele Thompson'a ulaştı.

Apple, dev FaceTime hatasını iOS 12.1.4 güvenlik güncellemesi ile giderdi. Yazılım güncellemesi notlarında şirket, Grant Thompson'ın yanı sıra Arlington, Texas'tan Daven Morris isminde bir kişiyi daha anmayı ihmal etmedi. Reuters'a göre şirket bunun yanı sıra aileye yazılım hatası sebebiyle tazminat ödeyecek ve ek olarak yazılım hatasını bulan Grant Thompson'ın eğitimine destek olacak.

Apple'ın ödeyeceği miktarlar açıklanmasa da dev şirketin yazılım hatası avı programı kapsamında iOS üzerindeki yazılım hatalarını bulan kişilere 200.000 doları bulan yüklü para ödülleri ödediği biliniyor. Şirket bunun yarı inisiyatif alarak 2016 yılında birçok güvenlik araştırmacısını da bu program dahilinde yazılım hatalarını gidermeye davet ettiği ifade ediliyor. 19 yaşında olan ve bir iPhone 7 üzerindeki ilk Jailbreak işlemini gerçekleştirmesi ile bilinen Luca Todesco da davet edilen kişiler arasında bulunuyordu. Bunun yanı sıra aynı yıl içerisinde sosyal medya devi Facebook ise 10 yaşındaki bir Fin vatandaşına Instagram sunucuları üzerinden başka kullanıcıların yorumlarının silinebilmesine neden olan bir yazılım hatasını fark ettiği için 10.000 dolarlık para ödülü vermişti.

Okuyucu Yorumları