Dijital müzikte yeni dönem başlıyor

DMC, dijital müzik ve bedava müzik dinlemeyle ilgili bu önemli açıklamalarda bulundu!

Dijital müzikte yeni dönem

Türkiye müzik piyasasına yön veren hak sahiplerinin yaptığı düzenlemeyle 15 Temmuz 2013 itibariyle Türkiye'de dijital müzikte yeni bir dönem başladı. Artık yurtdışında olduğu gibi müzikseverler dinledikleri müziğin maliyetine ortak olacak. Hak sahipleriyle yapılan anlaşmalar gereği yasal servis sağlayıcılar ücretli müzik paketleri oluşturarak müşterilerine satacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğan Müzik Genel Müdürü Samsun Demir şunları söyledi: "Fikri mülkiyet haklarının yasalar ile korunduğu tüm ülkelerde müzik gibi kültür ürünleri bila bedel tüketilmiyor. Bu eserlerde icracıdan, bestekara, söz yazarından yapımcıya kadar bir çok kişinin emeği var. Biz yapımcılar ve meslek birlikleri olarak bu emeği korumak, bu emeğin karşılığını alacak telif sistemini oturtmak ve müziğin bir değeri olduğunu kabul ettirmek durumundayız. 15 Temmuz 2013'den itibaren yürürlüğü giren yeni modelle bu yönde önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Türkiye'de artık bedava müzik dönemi sona ermiştir. Tüm yasal müzik sitelerine şarkıları ücretsiz dinletmeyin dedik. Müzik dinlemek isteyenler artık yurtdışında olduğu gibi ücretli paketlere abone olacak. Servis sağlayıcılar kısıtlı bir deneme süreci dışında abonelerine ücretsiz müzik sunamayacak. Bu kurallar Türkiye'de yasal dijital müzik hizmeti vermek isteyen tüm siteler için geçerlidir."

"Müzikseverler yasal platformlarda kalmalı"

Bu değişikliğin müzik sektörüne katkı sağlaması için kullanıcıların yasal platformlarda kalması, korsana yönelmemesi ve eskiden ücretsiz dönemde kullandığı dijital kanallardan müzik dinleme alışkanlığını değiştirmemesi gerektiğine dikkat çeken Demir şöyle devam etti:

"Biz müzik sektörünün Avrupa'da olduğu gibi yasal bir zemine oturmasını istiyoruz. Hak sahiplerinin hakları net olarak korunmalı. Bunun için yaklaşık üç yıldır beklediğimiz telif yasasının bir an önce çıkması şart. Bir yandan hak sahiplerine teliflerini ödeyen yasal servis sağlayacılar bir yandan korsan müzik hizmeti verenler büyük bir çifte standart oluştuyor. Bu yasa çıktığı gün Türkiye'de müzik sektörünün hak ettiği büyüme için önemli bir adım atılacak"

Okuyucu Yorumları