Drone'lar ve uçaklar, artık "teğet geçiyor"

Başlangıçta oyuncak gibi görünen drone'lar, bugün uçakları düşürme tehlikesine bile konu oluyor!

Sorun giderek büyüyor!

ABD'deki drone sahiplerinin, uçuşlar konusunda daha dikkatli olmaları şart gibi görünüyor. US Federal Aviation Administration (FAA) tarafından sunulan rapora göre, drone'lar ile insan taşıyan hava araçları arasındaki "teğet geçişlerin" sayısı üç katına çıkmış durumda.

2014 yılında, pilotların havada gördükleri drone ortalaması günde birden daha azdı. FAA'nın son raporu ise, bu sayının günde 3.5'e yükseldiğini göstermekte. Ajans, bu sorunu çözmek için yeni bir drone kaydı başlatmış durumda ve bu kayıtlar ile, drone'ların, sahipleri ile eşleştirilmeleri planlanıyor.

FAA'nın raporuna göre en ciddi olaylardan biri geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşmiş, bir American Airlines jeti pilotu, Kuzey Karolayna rotasında bir drone'a çarpmayı engellemek için yolundan sapmak zorunda kalmıştı. Bu olay, yaklaşık olarak 1.000 metre yüksekliğinde gerçekleşmişti.

Hem ABD'de FAA, hem de Birleşik Krallık'ta Civil Aviation Authority (CAA - Sivil uçuş kurumu) drone'lar ile yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız hakkında rehberler yayınlamış durumda. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, "drone'larınızı uçaklardan, helikopterlerden, hava alanlarından ve hava aracı kalkış noktalarından uzak tutun" cümlesi bu rehberlerin içerisinde yer almakta. Ayrıca drone'ların sürekli olarak görülebilecek yerlerde kullanılmaları ve 120 metrenin üstüne çıkmamaları öneriliyor. Kameralı drone'ların ise insanlardan, binalardan ve kalabalıklardan uzak tutulmaları isteniyor.

Problemin yakın zamanda ortadan kalkacağı pek düşünülmüyor. FAA, 2020 yılına kadar yaklaşık olarak yedi milyon drone'un uçuşta olacağını varsayıyor. Bu da şu anda var olan drone sayısının üç katına çıkması anlamına geliyor...

Okuyucu Yorumları