Dünya rekoru için koşacaklar

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'na 8 ülkeden 40 elit atlet katılacak.

Rekor için koşacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. tarafından Vodafone'un isim sponsorluğunda düzenlenecek Vodafone İstanbul Yarı Maratonu, 24 Nisan Pazar günü yerli ve yabancı binlerce sporseverin katılımıyla dünyanın sayılı parkurlarından biri olan Tarihi Yarımada'da gerçekleştirilecek. Türkiye, Bahreyn, Eritre, Kenya, Etiyopya, Rusya, Ukrayna ve Fas'tan 28 erkek ve 12 kadın olmak üzere toplam 40 elit atletin katılacağı yarı maratonda bu yıl da hedef hem erkeklerde hem kadınlarda yeni bir dünya rekorunun kırılması olacak.

Erkeklerde favori isim Tadesse

Erkeklerde, 58:23'lük derecesiyle 2010 yılında kırdığı Dünya Yarı Maraton rekorunu hâlâ elinde tutan Eritreli atlet Zersanay Tadesse, rekora en yakın isim olarak gösteriliyor. Tadesse'nin rakipleri ise Kenyalı atletler Leonard Patrick Komon, Evans Kiplagat ve Leonard Kipkoech Langat olacak.

10 ve 15 km dünya rekortmeni olan Komon, ilk kez Tadesse ile aynı yarışta yer alacak. 2015 Prag Yarı Maratonu'nda 59:57'lik derecesiyle iddiasını kanıtlayan Komon, 2015 Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nda birincilik elde eden Kiplagat ve yine 2015 Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nda ikinci olan Langat, rekor için mücadele edecek. Erkeklerde ayrıca, 2016 Lizbon Yarı Maratonu'nda ikinciliği elde eden Kenyalı Kenneth Kipkemoi Kiprop ve 2015 Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nda dördüncü olan Kenyalı Titus Kipchumba Mbishei de rekor mücadelesi verecek.

Erkeklerde Kenya asıllı Türk atlet Ali Kaya da rekor için koşacak. 10 km'lik Avrupa Kros Şampiyonası'nda 2015 yılında Avrupa Şampiyonu olan Kaya'nın en iyi maraton derecesi, 2015 yılında Adana Yarı Maratonu'nda elde ettiği 1:01:21'lik derece. Kaya, 59:32'lik Avrupa rekorunu kırmak için koşacak. Kaya ayrıca 2016 Rio Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi hem 5 bin hem de 10 bin metrede temsil edecek.

Kadınlarda favori Gobena

Kadınlarda ise dünya rekoruna en yakın isim, Vodafone İstanbul Maratonu'nda son 2 yıl şampiyon olan Etiyopyalı Amane Gobena. İstanbul'da 2009'daki 1:08:16'lık en iyi derecesini geliştirmenin ve tekrar podyuma çıkmanın peşinde koşacak Gobena'nın rakipleri ise 2010 yılında henüz 18 yaşındayken 1:08:36 ile en iyi derecesini elde eden Bahreynli Merima Mohammed, geçen yıl Paris Maratonu'nda dördüncü olan Etiyopyalı Meskerem Assefa, geçen yıl Udine Yarı Maratonu'nda 1:09:29'luk derecesiyle kendisinin en iyi yarı maraton derecesine imza atan Kenyalı Viola Chepchumba ve 2014 Krakow Yarı Maratonu birincisi Ukraynalı Olena Burkovska olacak.

Dünya rekoru için her şey hazır

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nun rakım farkı bulunmayan parkuru, dünyanın en düz ve en hızlı parkurlarından biri olarak gösteriliyor. Yarışın en hızlı şekilde koşulabilmesi için parkur üzerindeki dönüş noktaları, start ve finish alanları Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) sertifikasına göre yeniden ölçümlenerek düzenlendi. Dünya rekorunun geçerli olması için de gerekli önlemler alındı. Buna göre, Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nda foto finish sistemi kurulacak ve ölçüm ekibinden bir sorumlu yarışı takip edecek. Ayrıca, daha önce dünya rekoru tecrübesi bulunan tavşan atletler (pace maker) de yarışta elit atletlere tempo verecek.

7 bin 500 sporcu bekleniyor

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu, bu yıl Yenikapı miting alanında başlayıp Balat istikametinden dönüşle yine Yenikapı'da son bulacak 21 kilometrelik parkurda koşulacak. Bu yıl 7 bin 500 sporcunun katılması beklenen yarı maraton, katılımcılara Yarı Maraton, Çeyrek Maraton, Bayrak Yarışı, Masterlar, Business Maraton kategorilerinde yarışma fırsatı sunacak. Vodafone İstanbul Yarı Maratonu hakkında ayrıntılı bilgi için www.istanbulyarimaratonu.org adresi ziyaret edilebiliyor

Okuyucu Yorumları