Dünyanın en "azılı" 5 hacker'ı!

Yakalanmaları için servet değerinde ödüller konulan, dünyanın en azılı 5 hacker'ı ile tanışın!

En "azılı" 5 hacker!

ABD'nin istihbarat gücü FBI (Federal Bureau of Investigation) beş adet siber suçluyu en çok arananlar listesine ekledi. Federal Soruşturma Bürosu dünyanın en meşhur hacker'larının yakalanmasına yardımcı olacak kişilere toplamda 4.2 milyon dolarlık ödül dağıtacak.

En büyük para ödülü ise listenin ilk sırasında yer alan Evgeniy Mikhailovich Bogachev'i yakalayan kişiye verilecek. Lucky12345, Pollingsoon ve Slavik nicklerini kullanan Bogachev yaklaşık 6 yıldır yakalanamıyor. FBI, Bogachev'in "kellesine" tam 3 milyon dolarlık bir ödül koydu.

Rus hacker Bogachev komplo, şantaj faaliyetleri, banka dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı, kara para aklama ve sahtekarlık gibi bir dizi suçtan aranıyor. Ayrıca ünlü hacker, "Zeus" olarak bilinen kötü niyetli yazılımın arkasındaki beyin olarak da biliniyor. Trojan olarak adlandıran bu yazılımla birlikte, kurbanların online bankacılık hesap bilgileri, şifreleri ve kişisel kimlik bilgileri gibi birçok hayati verinin çalındığı belirtiliyor.

Bogachev'in 2011 yılının Eylül ayıyla birlikte Zeus trojanı'nın farklı bir versiyonunu olan GameOver Zeus ile birlikte 100 milyon dolardan fazla mali kayba neden olduğu belirtiliyor. Ayrıca aynı dönemde bir milyondan fazla bilgisayarın bu saldırıdan etkilendiği kayıtlara geçmiş durumda. FBI kelle avcılarına Bogachev'in Karadeniz üzerinde tekne keyfi yapmayı sevdiğini de söylüyor.

Listenin ikinci sırasında yer alan Nicolae Popescu'nun ise Avrupa'da bir yerlerde olduğu tahmin ediliyor. Özellikle açık artırma sitelerinde yaptığı internet dolandırıcılığı ile tanınan Popescu, sahte pasaport düzenleme konusunda ise tam bir uzman. FBI bu azılı siber suçlu için tam 1 milyon dolarlık ödül belirledi.

Bilgisayar saldırıları, kimlik hırsızlığı ve bunlara bağlı dolandırıcılık suçlarından aranan bir diğer isim olan Alexsey Belan'ın ise Nevada ve Kaliforniya'da, üç büyük ABD tabanlı e-ticaret sitesinin bilgisayar ağını kestiği iddia ediliyor. FBI, Alexsey Belan'ın tutuklanmasını sağlayacak kişilere 100 bin dolar ödül sunacak.

Sahte güvenlik yazılımı satışıyla köşeyi dönen Letonya vatandaşı Peteris Sahurovs ve casuslukla suçlanan Carlos Enrique Perez-Melara için ise 50'şer bin dolarlık ödül belirlenmiş durumda.

Okuyucu Yorumları