Duymadığınız 9 etkileyici uzay görevi!

Önümüzdeki seneler, uzay araştırmaları bakımından heyecan verici geçecek! İşte bunun 9 nedeni...

Bilmediğiniz 9 uzay görevi!

2015, uzaydaki keşiflerimiz açısından müthiş bir yıldı. Philae, bir kuyruklu yıldıza inmeyi başarırken Mars Reconnaissance Orbiter, gezegen üzerinde suyun izlerini buldu. 2016 ve sonrasında ise bizi daha da heyecanlı keşifler bekliyor olabilir. İşte belki de hiç duymadığınız 9 etkileyici uzay görevi.

ELF: Satürn'ün ayında hayat var mı?

Güneş sistemindeki hayat arayışlarımız, şu sıralar Satürn'ün altıncı büyük ayı Enceladus ve Jüpiter'in ayı Europa üzerinde yoğunlaşıyor. NASA'nın Enceladus Life Finder (ELF) görevi ise 2021'de Enceladus'ü keşfetmeyi planlıyor. NASA'nın Cassini aracının algıladığı, güney kutbun yüzeyden fışkıran su, buz okyanusunun altındaki amino asit, yağ asidi ve metan gibi organik materyallerin taşıyıcısı olabilir.

Yeni Space Shuttle

NASA tarafından astronotları yörüngeye taşımakta kullanılacak olan Dream Chaser, muhtemelen 2017'de işler hale gelecek. 7 kişiye kadar kapasiteye sahip olan aracın testleri, 2013'teki kazanın ardından devam ediyor.

Mars'a insanlı görev

NASA'nın önümüzdeki on sene içerisinde gerçekleştireceği önemli görevlerden biri, Asteroid Redirect Mission (ARM) olacak. Bu çılgın görev, 2020'de Ay'ın yörüngesine bir kaya parçası bırakmayı amaçlıyor ancak asıl amaç, 2030'da Mars'a insan göndermek.

JUICE: Avrupa ve Europa buluşuyor

JUICE: Avrupa ve Europa buluşuyor

JUICE: Avrupa ve Europa buluşuyor

Jüpiterin Galileo uyduları, 2022'de Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) aracının hedefi olacak. JUICE'in hedefine ulaşması 2030'u bulacak, ancak bu gerçekleştiğinde 3 yıl boyunca Europa, Ganymede ve Calisto uydularını inceleyecek.

SMILE: Kuzey ışıklarını tahmin etmek

2021'de tamamlanması planlanan SMILE (Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer), güneş fırtınalarının yüklediği parçacıkları ve bu parçacıkların Dünya'nın manyetosferini nasıl etkilediğini üç sene izleyecek.

Chang-e 5: Çin'in Ay'a dönüşü

İki nesil, siyah-beyaz Ay'a iniş videolarıyla yetişti ancak bugün hala insanlı Ay görevleri planlanmıyor. Ama ümidinizi kesmeyin. Çin'in Chang-e 5'i, 2017'de insansız olarak aya gidip gelecek. Ülke, Ay'a 2020'de de bir araç gönderecek; bu kez araç Ay'ın uzak tarafına inecek. Üçüncü deneme, belki de insanlı olacak.

Juno: Jüpiter'de ABD Bağımsızlık Günü

Juno, dört sene önce NASA tarafından Jüpiter'in atmosferini, manyetosferini ve içini incelemek üzere gönderilmişti. Önümüzdeki sene 4 Temmuz'da hedefine ulaşacak olan Juno, hızlanabilmek için dünyayı turlamış, bu şekilde 14.160 km/saat hız kazanmıştı.

Venera-D: Sera etkisini araştırma

NASA ve Roscosmos, şu sıralar Venera-D adlı aracı Venüs'e gönderme planları yapıyorlar. 2025'te Venüs'ün yüzeyinde ve atmosferinde yapılacak araştırmalar, gezegenin Dünya'ya benzemesi nedeniyle "sera etkisinin" nasıl çalıştığına ışık tutacak.

Hayabusa 2: Japonya'nın asteroid getirme görevi

Japonya'nın uzay ajansı JAXA, bir süre önce fırlattığı Hayabusa 2 ile "1999 JU3" asteroidinden taş örneklerini dünyaya getirecek. Araç, asteroide 2018'in ortalarında ulaşacak, Aralık 2020'de dünyaya geri dönecek.

Okuyucu Yorumları