eBay'deki sahte GTX'lere dikkat!

eBay gibi çevrimiçi alışveriş sitelerinde satılan "uygun fiyatlı" sahte grafik kartları, can yakıyor

Nvidia değil; Nvid!

125 euro'ya satılan yeni bir Nvidia Geforce GTX 960 ilginizi çekebilir. Ancak Maxwell nesli yeni Nvidia kartlar, genellikle 170 euro seviyesinin altına düşmüyorlar. Dolayısıyla "Nvid Geforce GTX 960"ı eBay'den ucuza aldım diye sevinenler, çok kısa bir süre sonra bir şeylerin ters olduğunun farkına varıyorlar. Peki tuzağa düşmemek için nelere dikkat etmelisiniz?

eBay ve Amazon'un her ikisinde de sahte grafik kartlarına rastlamanız mümkün. Burada dikkatinizi çekecek ilk ipucu, kartın isminin "Nvidia" yerine "New Nvid" gibi şüphe uyandıran kelimelere sahip olması. Bunun yanında kartın yetkili, ortak firmalar tarafından üretildiğine dikkat edin. Örneğin Nvidia'nın yongasını kullanan üreticiler arasında Asus, EVGA, Gigabyte, MSI ve PNY bulunuyor. AMD ortaklarının listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Ürünün bilgilerindeki detayları da inceleyin. Kartın özelliklerinin üreticinin sitesindeki veya güvenilir bir başka sitedeki özelliklerle eşleşip eşleşmediğine bakın. Saat frekansı ve bellek miktarı gibi bazı teknik özellikler, grafik yongası aynı olsa da, üreticiden üreticiye değişebilir. Diğer özellikler ise genellikle aynı kalır. Örneğin hiçbir ortak üretici, GPU'nun shader birim sayısını değiştirmeyecektir.

Sahte ürünü ele veren detay, bazen ürünün fotoğrafında olabilir. Örneğin yukarıdaki ürün, HDMI ve DVI bağlantısının yanında eski VGA portuna yer veriyor. Böyle bir şey imkansız olmasa da, sıra dışı olduğu ve şüphe uyandırması gerektiği kesin.

Okuyucu Yorumları