Eğer verilerinizin çalınmasından korkuyorsanız...

Artık internetin karanlık köşelerinizi sızmış olabilecek verileriniz için arayan bedava bir hizmet var!

Verilerin çalınmasından korkuyorsanız...

Eğer verilerinizin hacker'ların eline düşeceğinden korkuyorsanız, bir internet sitesi sizi önceden uyarabilecek bedava bir hizmet sunmakta.

Baltimore merkezli Terbium Labs, Matchlight adı verilen bir ürün yaratmış durumda ve bu ürün, internetin daha karanlık köşelerini gezerek kara borsada gezen çalıntı verileri aramakta. Terbium Labs, Salı günü bu ürünü kamuya açtı. Bunun anlamı da herhangi bir kullanıcının bedavaya üye olarak kişisel kayıtlarının beş tanesini takip ettirebilmesi oluyor.

Örneğin bir kullanıcı, e-posta adresini, telefon numarasını ve Sosyal Güvenlik numarasını tek bir kayıt olarak belirtebilir ve MatchLight'ın bu detayların herhangi birini internet üzerinde bulması ile bilgilendirilebilir.

Bu kadar kişisel bilgileri Terbium Labs'a vermek endişe yaratabilir ancak firma, bu bilgilerin hiçbirini orijinal formu ile saklamamakta. Bunun yerine tüketicinin kendi tarayıcısındaki bir yeniden yaratma algoritması bu verilerin "parmak izlerini" yaratıyor.

Terbium Labs COO'su Tyler Carbone, bunun çok kişisel bir şey olduğunu ve firmanın hiçbir orijinal içeriği saklamadığını, sadece parmak izlerini sakladığını söylemekte.

Bu parmak izleri, MatchLight'ın internette bulduğu veriler ile karşılaştırılmakta. Ürün, sürekli olarak Dark Web'i arayarak hackerların satışa sundukları çalıntı bilgileri incelemekte.

Firma, Matchlight'ın özel bir beta testini geçtiğimiz yıl sunmuştu ve ürün, şimdiden birkaç düzine kurumsal müşteriye sahip durumda. Carbone'un söylediğine göre parmak izi yöntemi, kurumsal müşterilerin önemli verileri üçüncü parti güvenlik firmalarına vermelerindeki riski ortadan kaldırmayı amaçlamaktaydı.

Eğer verilerinizin çalınmasından korkuyorsanız...

Terbium Labs, Dark Web'i potansiyel siber tehditler ve veri sızıntıları için arayan ürünler sunan birkaç firmadan biri. Ancak Gartner araştırma firması analisti Augusto Barros, Matchlight'ı parmak izi yöntemini kullanarak verilerin özel tutulmasını sağlaması sebebiyle "yenilikçi" olarak tanımlamakta.

Ayrıca ürün, kurumsal kullanıcılar için bazı otomatik özellikler de sunmakta. Örneğin kullanıcılar, bütün belgeleri veya kaynak kodlarını Matchlight'a yükleyerek potansiyel eşleşmeler arayabilmekteler.

Özellikle firma içerisindeki kişilerin hassas verileri satmayı planlamaları durumunda bu özellik, yapılan araştırmaları çok daha kolaylaştırabilmekte...

Okuyucu Yorumları