Elektrik Prizinden İnternet

Bu yazıda elektrik prizi üzerinden ağ kurmanın ve internete bağlanmanın inceliklerini bulacaksınız

Prizden İnternet

Elektrik dağıtım panosu veya alçak gerilim trafosuna monte edilerek kullanılan bir plug'la, ev veya iş yerlerinde elektrik prizleri üzerinden internete erişilebiliyor. Bu yazı dizisinde elektrik üzerinden internete bağlanmayı mümkün kılan donanımları ve size sağlayacağı avantajları bulacaksınız.
Hemen her üretici size bu hizmeti sağlamak için, prize takılan ve gelen enerjiyi dataya çevirmeye yarayan bir internet adaptörü üretmişlerdir. Çalıştığınız ya da yaşadığınız yerde hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğiniz yazımızda bulacaksınız.

Data Elektrik Prizinden Geliyor

Data Elektrik Prizinden Geliyor

Yeni bir teknoloji karşımıza iki terimle çıkıyor: Powerline ve HomePlug. Ancak günümüzde bu teknoloji henüz çok yaygın değil. Üreticiler henüz bir standart oturtamadıklarından olacak, farklı hız varyasyonlarında farklı veri adaptörleri üretmiş durumdalar. Basit bir bağlantı resimde görüldüğü kolayca yapılabilir.

Powerline/Homeplug sistemi evde ya da net kullanımının yoğun olduğu kapalı bir mekanda kablo karmaşasına son verecek bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. 230 Volt'luk elektrik prizinden gelen sinyal, adaptör tarafından 4,5 Mhz ile 21 Mhz arasındaki bir frekans aralığında alınır. Bunun yapılabilmesi için alıcı ya da verici konumunda bir alet olması yeterlidir. Her odada bir priz vardır, bu da aslında her odada ağ bağlantısı vardır demektir. Bir adaptör, bir ağ kablosu ve bir bilgisayar evdeki ağı prizden dağıtabilmek için yeterlidir, tabi bir ağ paylaşım ortamı hazırlamak için en azından iki adaptöre ihtiyaç duyulur.

Mesafe ve Kalite

Adaptörlerin ağ girişlerine ileteceği verinin kalitesi, hem kablo uzunluğu hem de ev içindeki net bağlantısının hızıyla eş değerdir. Priz üzerinden ağ kurulumu yapılması kablo çöplüğüne son vereceği gibi aynı zamanda alıcı cihazların birbirleriyle iletişimlerini kolaylaştıracaktır. Elektrik prizlerindeki gerilimin hepsinde aynı olması sinyal gönderen cihazın sinyal kalitesini düşürmeyecek ve hızlı ağ bağlantısı sağlayacaktır.
Tavsiyemiz, Ağ Adaptörü'nü kullanacağınız prizi sadece veri iletişimi için kullanın ve başka bir cihazın elektriğini bu prizden almayın. Bunu yaparak ağ sinyalini kesmez ve hız sorunu yaşamazsınız.

Şifreleme

Home-Plug Standartı ağ bağlantısı oluşturmak için bir şifreleme mantığını göz önünde bulundurmuştur. Data Encryption Security (veri şifreleme güvenliği) adı verilen şifreleme tekniği ile W-LAN'da 56 Bit'lik sağlam bir güvenlik kodlamasını WEP-Şifreleme ile yapılabiliyor.
HomePlug kullanımında akla gelecek bir güvenlik riski gerilimin düştüğü sıralarda 56Bit'lik koruma sağlanabilir mi sorusudur. Ancak yaşadığınız evdeki prizlerde herhangi bir kaçak yoksa ya da topraklanmışlarsa böyle bir sorun yaşanmaz.

Uyumluluk
Değişik markadaki ürünler bir araya getirilip bir ağ kurulmak istendiğinde, veri gönderimi ve alımında birçok defa başarısız sonuçlar alındığı görülmüştür. Elektrik prizi üzerinden ağ bağlantısı teknolojisi yeni bir teknoloji olduğundan, ağ kurulumu yaparken kullanılacak cihazların aynı üreticinin elinden çıkmış olması uyum sorununu ortadan kaldıracaktır.

Hız Varyasyonları
HomePlug 1.0'ın hızı, teorik olarak saniyede 14Mbit'e ulaşabiliyor; tabii 200 metrelik kapalı bir alanda, prizlerdeki gerilimin düzgün şekilde dağıtılması durumunda. Daha iyi bir bağlantı için tavsiye edilen alan 100 Metrelik bir alandır.
Devolo'nun Dlan yüksek hızda internet bağlantısında saniyede 56 ve 85 Mbit aktarım hızlarına ulaşan Adaptörler bulunmaktadır. Bu bağlantı hızı sayesinde film ve müzik aktarımını sorunsuz bir şekilde sağlayabilirsiniz.

En yeni Homeplug AV standartı olan Adaptörler ise sahip olduğu büyük bant genişliği sayesinde saniyede 200 Mbit'lik bir sürate çıkabiliyor. Böylesine bir hız ile DVD hatta HD kalitesinde kesintisiz video akışı sağlayabilirsiniz.

Saniyede 14MBit Data Transfer Yapabilen Adaptörler

Saniyede 14MBit Data Transfer Yapabilen Adaptörler

Eğer aynı ortamda birden çok PC'yi internete bağlayacaksanız bunu saniyede 14Mbit'lik aktarım sağlayan Adaptörler ile yapabilirsiniz. Basit bir Adaptör, bir Router ve yakınınızdaki PC ya da laptop'unuzla cihazları hemen eşleştirebilir ve ağ bağlantısı oluşturabilirsiniz.

1 - Devolo MicroLink dLAN duo:

Bu sistem sayesinde herhangi bir ekstra kablo hattı olmadan ağ bağlantısı oluşturulabiliyor. Sistem ev veya iş yerinde hazırda bulunan elektrik hattını kullanarak evdeki her prizden bağlantı imkanı sunuyor. Maximum bağlantı hızı 14Mbit/s ve DES şifrelemesi sayesinde 200 Metrelik alan içerisinde güvenli bağlantı sunuyor. İki tip de adaptör kullanılabiliyor, "Microlink dlan" ve Microlink dLan USB". Bunlardan dLan, mevcut ağ kartı üzerinden bağlanıyor. Ev veya küçük çaplı ofis bünyesinde ağ ve internet paylaşımı sağlamak için en pratik çözüm, bu sayede extra kablo çekmeye ve duvar delmeye de gerek kalmıyor.

Başlangıç Paketi ve 2 adet Adaptör Satış Fiyatı: 70 Euro

2 - Netgear XE102 Powerline Ethernet Bridge:

Mevcut 220 Volt elektrik hattı üzerinden internet paylaşımını sağlayan XE102, 14 mbps data transfer hızına (802.11b wireless'ten daha hızlı) ulaşabiliyor. Data güvenliği için 56-Bit DES şifreleme desteği içeren yazılım barındıran Netgear, tüm 10/100 Mbps Ethernet portları ile uyumlu.

Tek bir Adaptörün Fiyatı: 35 Euro civarında

Saniyede 85 Mbit Data Aktarımı Gerçekleştirin

Saniyede 85 Mbit Data Aktarımı Gerçekleştirin

Ağınızdaki bilgisayar sayısı çok ya da günlük veri aktarımı çok fazlaysa, ana bilgisayarı diğer bilgisayarlara saniyede 85Mbitlik veri aktarımıyla bağlayabilirsiniz.

1 - SMC EZ Connect:

Saniyede 85Mbit'lik veri aktarım hızına ulaşabilen masaüstü Ethernet Adaptörü, PC gibi ağ bağlantısı kurabilme kabiliyeti bulunan cihazlar arasında yüksek hızda ağ bağlantısı kurma imkanı sağlıyor. SMC EZ, elektrik prizinden adaptör vasıtasıyla aldığı veriyi kendi bünyesinde toplayıp, hız kaybına uğratmadan diğer cihazlara kablo bağlantısı ile iletebilme kabiliyetine sahip. Bu çok işlevli masa üstü adaptör Windows ve Mac işletim sistemleri ile tam bir uyumluluk içersinde çalıştığı gibi varolan tüm Linux sürümleri ile de problemsiz çalışabilmektedir.

Adaptörün ortalama satış fiyatı: 65Euro

2 - Zyxel PL-100

Zyxel'in PL-100 kodlu adaptörünü kullanarak saniyede 85 Mbit'lik hıza ulaşabilirsiniz. Bu ürünü kullanarak internet üzerinde daha hızlı ve daha güvenli sörf yapmanın tadına varacaksınız. 56 Bit'lik DES kullanan adaptör sayesinde bilgisayarlar arası data alışverişi de oldukça güvenli bir şekilde sağlanıyor.

2 Adaptörlü Başlangıç Paketi: 110 Euro civarında

200 Mbit'lik Aktarım Hızıyla Hız Duvarlarını Aşın!

200 Mbit'lik Aktarım Hızıyla Hız Duvarlarını Aşın!

Bu Adaptörler ile yüksek kalitede filmleri ağınızdaki bilgisayarlara kesintisiz ve süratle aktarırken aynı anda internette de gezinmeye kesintisiz bir şekilde devam edebilirsiniz.

1 - Devolo dLAN 200 AV:

Ağ bağlantısı destekleyen cihazlar arası saniyede 200 Mbit hıza çıkan data alışverişine olanak sağlayan Devolo'nun Dlan 200 Adaptörü ile fişten internetin gerçek anlamda tadına varacaksınız. Bir yandan HD kalitesinde video aktarımı yaparken diğer taraftan yüksek kalite görüntülü iletişim yapabilir ve eş zamanlı olarak hız kaybı yaşamadan internetten data transferi gerçekleştirebilirsiniz.

Ürünün 2 Adaptörlü Başlangıç Paket Fiyatı: 175 Euro

2 - Netgear Powerline HD Ağ Adaptörü HDX101:

Netgear'in Adaptörü de saniyede 200 Mbit'lik bir veri aktarım sunuyor. HDX101'i kulanarak yüksek çözünürlüklü videoları görüntü kaybı ve donma yaşamadan tüm ağa dağıtabilir, internet telefonunuzu cihazlar arası sürekli kullanabilir ve seste kesinlikle kesilme yaşamazsınız: Nnet üzerinden ve cihazlar arası ağır grafikli oyunları rahatlıkla oynabilirsiniz.

Bir Adaptör Fiyatı 100 Euro civarında

Okuyucu Yorumları