Elektrikle çalışan hız canavarı

Lotus Super 7 tasarımı ve görkemli bir elektrik gücünün birleşimi: ThoRR elektrikli otomobil.

Elektrikli otomobil

Tüm dünya büyük bir heyecanla hibrit, yani elektrik ve yakıtı birlikte kullanan otomobillerde yaşanan gelişmeleri takip ederken, sadece elektrikle çalışan otomobiller çoğu zaman gölgede kalıyor. Uzun zamandır üzerinde çalışılsa da, elektrikli otomobillerin benzinli / dizel motorlara alternatif olmayı bir türlü başaramadıkları bir gerçek. Bunun en büyük nedenleri ise, kuşkusuz pil süresi ve yeterli hızlara ulaşılamaması. Ama bu durum yavaş yavaş geride kalmaya başladı bile... Merkezi Hollanda'da bulunan Evisol isimli şirket, geliştirdiği yeni elektrikli otomobil ile her şeyi tersine çevirebilecek gibi görünüyor.

ThoRR adı verilen elektrikli otomobil, teknolojisinden önce kusursuz tasarımı ile dikkat çekiyor. Eğer her biri hız canavarı olan Lotus markalı otomobilleri biliyorsanız, ThoRR size hiç de yabancı gelmeyecektir. Birkaç küçük ayrıntı görmezden gelinirse, ThoRR'un tipik bir Lotus Super 7 klonu olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Evisol'un Lotus Super 7 tasarımını kullanması sadece göze hoş gelen bir otomobil tasarlamak değil. Lotus Super 7, ağır olmaması nedeniyle yüksek hızlara rahatlıkla çıkabilen bir otomobil. Evisol da bu durumu fark etmiş ve aynı hafiflikte bir modek üretmek için çalışmış. ThoRR'un ağırlığı yaklaşık 755 kg. Ama şunu söylemekte de yarar var: Bu ağırlık standart bir Lotus Super 7'den biraz fazla.

Güçlü elektrik motoru

Güçlü elektrik motoru

Tasarım gerçek anlamda büyüleyici olsa da, ThoRR'u ilginç kılan özelliği tabii ki yüksek performanslı bir elektrik motoruna sahip olması. Normal sürüş koşullarında 91 beygirlik önemli bir güç üreten motor, Evisol'un verdiği teknik özelliklere göre maksimum 272 beygire kadar ulaşabiliyor. Bir elektrikli otomobil için 91 beygir tatmin edici olarak kabul edilebilir; ama 272 beygirlik güce standart bir otomobilin ulaşması bile zor. Siemens tarafından üretilen motorun toplam ağırlığı ise 86 kg.

İhtiyaç duyduğu enerjiyi Lityum Polimer pillerden alan ThoRR'un, tam dolu pillerle katedebildiği mesafe de son derece etkileyici. Saatte 80 km. ile yol alındığında tam 230 km kesintisiz gidebilen otomobil, satte 120 km hıza çıkıldığında ise 140 km yol alabiliyor. ThoRR'un çıkabildiği maksimum hız hakkında bir bilgi verilmese de, en azından satte 150 km'den biraz daha hızlı hareket edebildiği kesin gibi...


Fazlasını aramayın

Thorr, elektrikli otomobillerin benzinli / dizel otomobillere her geçen gün biraz daha yaklaştığının en güzel kanıtı. Ayrıca küresel ısınma ve hava kirliliği gibi sorunlarla savaşabilemek açısından oldukça iddialı bir adım. Ama ThoRR'dan ABS fren sistemleri ya da gelişmiş elektronik kontroller beklemek de şimdiden hayalden fazlası olmayacaktır. Hatta ThoRR'un bir vites kutusu bile yok.

Evisol, ThoRR'un ne zaman satışa sunulacağı ya da fiyatının ne olacağı hakkında kesin bir açıklama yapmış değil. Ancak ThoRR'a sahip olmak isteyenlerin küçük bir servet harcamak zorunda kalacaklarını tahmin etmek için çok fazla düşünmeye de gerek yok.

Okuyucu Yorumları