Elinizdeki router'ı hızlandırmanın 7 yolu!

Kablosuz ağınızın performansı sizi memnun etmiyorsa, bu ipuçlarına göz atmanızda yarar var!

Router'ınızı hızlandırın!

Hızı dalgalanmayan, güvenilir bir ağ bağlantısı için kablodan vazgeçmemeniz gerekiyor. Ancak doğrusu, kablosuz ağın rahatlığını hiçbir şeyin tutmadığı. Peki sinyal düşmesi, ölü alan gibi sorunlara sahip kablosuz ağınızı nasıl hızlandırabilirsiniz? Cevap, aşağıdaki 7 ipucunda!

Otomatik yeniden başlatın

Yeni router'ları baştan başlatmanıza çoğu zaman gerek duymazsınız. Ancak internet bağlantınız durduk yerde kopuyor ve geri gelmiyorsa, router'ınızı kapatıp açmak sorunu çözebilir. Bunu sık sık yapıyorsanız, DD-WRT ve Tomato firmware'lerinin yeniden başlatmaları zamanlamanıza izin verdiğini hatırlatalım. Router'ınızı günde bir kez, uyuduğunuz bir saatte baştan başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz, böylece kesintiyi fark etmeyeceksiniz bile.

Daha iyi bir anten alın

Kablosuz ağınızı yeni bir router satın almadan güçlendirmenin en iyi yollarından biri, güçlendirilmiş antenler kullanmak. Prize bağlanan menzil genişleticiler biraz daha pahalılar, ancak hem güçlendirilmiş anten, hem de kablosuz tekrarlayıcı görevini üstlenebiliyorlar.

Eski kablosuz ağ protokollerini kapatın

802.11ac protokolünü destekleyen yeni router'lar, çoğu servis sağlayıcının sunabildiği internet hizmetinden daha yüksek hızlara ulaşabiliyorlar. Ancak ağınızda 802.11g gibi eski protokolleri kullanan cihazlar varsa, bu cihaz ağa bağlandığında tüm ağınız yavaşlayabilir. Bu yüzden "b" veya "g" protokolünü kullanan cihazları ağınızdan kaldırmanızı öneriyoruz.

Kanal genişliğini ayarlayın

Router'lar, genellikle 20MHz ve 40MHz olmak üzere iki kanal genişliği ayarıyla geliyorlar. İkinci, geniş kanalı kullanmanız eski protokolleri kullanan cihazların bağlantısını olumsuz etkileyebileceği gibi, ağınızın hızını artırabilir. Bu ayarlarda değişiklik yapıp, hız kazanıp kazanmadığınızı test edin.

Yazılımı güncelleyin

Yazılımı güncelleyin

Çoğu elektronik cihaz gibi, router'lar da üreticileri yoluyla güncellemeler alabiliyorlar. Bu güncellemeler, genellikle güvenlik onarımlarından oluştuğundan, hızınıza (pek) etkide bulunmuyor. Ancak uzun süredir güncelleme yapmadıysanız, router'ınızı güncellemenizde fayda var. Güncellemeler, size yeni işlevler ve nadir de olsa küçük hız artışları kazandırabilir.

Yerini değiştirin

Evinizin duvarlarında kullanılan malzemeye bağlı olarak kablosuz sinyali, odadan odaya geçmekte zorlanabilir. Bunun için router'ınızı merkezi bir yere ve yükseğe yerleştirmeyi deneyin. Bazı durumlarda küçük konum değişiklikleri, kablosuz ağ sinyalinde fark edilir iyileşmeler sağlayabilir.

Kanal değiştirin

Yoğunluğu en az olan kanalı bulmak için Acrylic Wi-Fi gibi bir yazılımdan faydalanabilirsiniz. Eğer sorun, router'ınızın kullandığı kablosuz kanalının yoğunluğundan kaynaklanıyorsa, router'ınıza oturum açıp en boş kanala geçmek sizi hızlandırabilir

Okuyucu Yorumları