En iyi 5 sanal makine uygulaması!

İşletim sisteminiz üzerinde sanal bir işletim sistemi çalıştırmak bu 5 programla çok kolay!

En iyi 5 sanal makine!

Günümüzün modern işletim sistemleri, artık kendi üzerinde başka bir işletim sistemini çalıştırabilecek kadar güçlüler. Bu ise sanal makine kullanımının hiç olmadığı kadar artmasıyla sonuçlandı.

Sanal makineler, bir işletim sistemini diğer bir işletim sistemi üzerinde çalıştırmaya izin veren yazılımlardır. Örneğin Windows 7 64bit işletim sisteminiz üzerinde, bilgisayarınızın sistem konfigürasyonu yeterli ise Ubuntu veya OS X'i çalıştırabilirsiniz. Bu yazımızda sizinle en çok kullanılan beş sanal makine uygulamasını paylaşacağız.

VirtualBox (Windows, Mac, Linux - Ücretsiz)

VirtualBox, platformlar arası desteğe ve bir sanal makineyi çalıştırıp yönetebilmenizi rahatlıkla yerine getirebilmenizi sağlayan çok sayıda işleve sahip. "Guest Additions" özelliği sayesinde ana makineye dosya ve sürücü paylaşma gibi ek özellikler eklemeniz mümkün.

VirtualBox web sitesi

Parallels ve VMware

Parallels ve VMware
VMware'in ücretsiz sürümü temel işlevleri yerine getiriyor

Parallels (Windows, Mac, Linux - 79.99 USD)

Parallels, Mac sürümü ile öne çıksa da Windows ve Linux'ta da çalışıyor. Intel ve AMD işlemcileri için yapılan optimizasyonlar sayesinde ana bilgisayarın donanımına direkt olarak erişebilen Parallels, sanal makineye geçtiğiniz anda işlem gücünü kendi üzerine alıyor.

Parallels web sitesi

VMware (Windows, Linux. Basic sürüm: ücretsiz, Premium: 189 USD)

VMWare, iki farklı sürüme sahip: VMware Player ve VMware Workstation. VMware Player, gelişmiş ve şirketler seviyesinde özelliklere ihtiyaç duymayan, sadece sanal makineleri oluşturup çalıştırmak isteyen kullanıcılara yönelik ve ücretsiz. VMware Workstation ise, VMware Player'ın donanım optimizasyonu gibi tüm özelliklerine sahip; bunun yanında makine klonlama, misafir işletim sisteminin görüntülerini alma, misafir işletim sisteminde yapılan değişiklikleri tekrar oynatma gibi ek özellikleri de kendisinde barındırıyor.

VMware'i buradan edinebilirsiniz

QEMU ve Windows Virtual PC

QEMU ve Windows Virtual PC
QEMU yalnızca Linux'da çalışıyor ve KVM sistemi tabanlı

QEMU (Linux, Ücretsiz)

QEMU, misafir kodu direk olarak ana donanım üzerinde çalıştırıyor, dinamik çeviri destekli donanımlar arasında emülasyon yapabiliyor, sanal diskleri otomatik olarak boyutlandırabiliyor. QEMU, çalışmak için yönetici hakları gerektirmediğinden USB belleklerde kullanmaya oldukça elverişli.

QEMU'yu buradan edinebilirsiniz

Windows Virtual PC (Windows, Ücretsiz)

Windows Virtual PC, sadece Windows sürümlerini emüle etmeye yönelik bir sanal makine yazılımı. Örneğin sadece Windows XP'de çalışan bir yazılımınız varsa Virtual PC işinize yarayacaktır. Virtual PC; Virtual PC 2004, Virtual PC 2007, ve Windows Virtual PC olarak mevcut. Hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermek için bu tabloya göz atabilirsiniz.

Windows Virtual PC'yi buradan edinebilirsiniz

Okuyucu Yorumları