En "karanlık" siyah bulundu!

Bilim dünyası, en sonunda "süper siyah" bir madde geliştirmeyi başardılar. İşte "Vantablack"

Bundan daha siyahı yok!

Siyah, her zaman hayatımızda olan ve oldukça önemli bir renktir. Gerek giysilerde, gerek araba ve diğer araçlarda sıklıkla kullandığımız bu renk, görsel sanatlarda da oldukça önemli bir yer kaplar. Çizgi romanlar ve filmlerde karakterlerin karanlığa karışmak için kullandıkları siyah, özellikle Start Wars'un "Dark Side"ı için özel bir yere sahip. Ancak siyahın daha da "karanlıklaşamayacağını" düşünüyorsanız, bu noktada yanılıyorsunuz demektir.

Birleşik Krallık'ta yer alan Surrey Nanosystems, "süper siyah" bir madde geliştirmeyi başardılar. Ancak bu madde, moda için kullanılmayacak. Bu maddenin geliştirilmesi, elektro-optik görüntü oluşumu ve hedef yakalama sistemlerinin hassasiyetlerinin arttırılması amacını taşıyor. Bu maddenin bir başka kullanımı da, teleskopların aşırı zayıf yıldızları görmesini sağlamak olacak.

"Vantablack" adı verilen bu madde, Surrey'in söylediğine göre, "alüminyum gibi ısı hassasiyetine sahip ve hafif ürünler ile birleşimde çığır açıcı bir özelliğe sahip ve anlık ışımaların, şu ana kadar kaydedilmiş en yüksek değer olan, %99.96'sını soğurabiliyor."

Vantablack, düşük ısılı karbon nanotüp büyüme işlemi ile geliştirildi. Bu maddenin alüminyum yapılara ve ısı elektriği algılayıcılarına uygulanmasının test ve geliştirme aşaması ise, iki yıl sürmüş durumda. Vantablack şu anda, optik algılayıcılar, yönlendiriciler ve pek çok yapıyı kaplayabilecek konuma gelmiş bulunuyor.

Surrey Nanosystems'ın baş teknoloji sorumlusu Ben Jensen, şu anda maddenin üretiminin, uzay ve savunma alanlarında ilk müşterilerinin isteklerini karşılamak adına arttırıldığını söylüyor....

Okuyucu Yorumları