En popüler alpha, beta ve nightly sürümler!

En son işlevleri sunan kararsız, beta yazılımlar ilginizi çekiyorsa, bu listemize mutlaka göz atın!

En popüler alpha, beta'lar!

Beta yazılımlar, internet yaygınlaşana kadar gizemlerini korudular. Yazılımların ilk aşamalarında kullanıcılara açılması, bugün neredeyse vazgeçilmez bir adım haline gelmiş durumda. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi, Microsoft'un Windows 10'u milyonlarca kullanıcıya açarak, onlardan gelecek geri bildirimlerle onu final sürüme hazır hale getirmek istemesi.

Yazılım geliştiricilerinin giderek büyüyen yardımcı ordusuna katılmak istiyorsanız, bu yazımızda en iyi bilinen alpha, beta veya nightly yapılarını bulacaksınız. Küçük bir not: Oyunları, mobil uygulamaları ve Windows dışındaki platformları bilerek listemizin dışında tuttuk, aksi halde listemiz istemediğimiz kadar kabarabilirdi.

Sonraki sayfalarımızda bulacağınız yazılımların kilitlenmesini, karşınıza hata çıkarmasını ve size çeşitli sorunlar yaşatmasını bekleyebilirsiniz. Bu yazılımları kullanırken yaşayabileceğiniz tüm sorunlarda sorumluluğun size ait olduğunu hatırlatalım.

İnternet

İnternet

Opera

Opera, belki Chrome ve Firefox gibi geniş bir kullanıcı tabanına sahip değil ancak diğer tarayıcıların sunmadığı yeni işlevler sunmasıyla öne çıkıyor. Beta sürümleri iki haftada bir güncellenen tarayıcı, Turbo modu sayesinde sayfaları yüzde 80'e kadar sıkıştırabiliyor ve bu sayede yavaş bağlantıları hızlandırıyor.

Chrome

Bazılarının nefret ettiği, büyük bir kesimin memnuniyetle kullandığı Chrome, yeni işlevlerini dört farklı kanal üzerinden sunuyor. En düşük kararlılığa sahip Canary yapıları her gün yenileniyor ve en son işlevleri sunuyor. Bu sürüm, diğer Chrome sürümleriyle birlikte kullanılabiliyor.

Bir sonraki kanal olan Dev kanalı, Google'ın üzerinde çalıştığı işlevleri göstermeyi amaçlıyor ve haftada bir veya iki kez güncelleniyor. Beta sürüm haftada bir güncelleniyor ve yenilikleri Stable kanalından bir ay önce alıyor.

Chromium

Google Chrome web tarayıcısının arkasındaki açık kaynak kodlu proje, Canary'yi yeteri kadar zorlu bulmayanları, daha da kararsız ve yeni bir tarayıcı isteyenleri tatmin edebilir.

Firefox

Chrome gibi Firefox da farklı tarayıcı deneyimleri sunan dört kanala sahip. En kararsız tarayıcıyı sunan Nightly'de deneyler, en yüksek düzeyde gerçekleşiyor. Burada ortaya çıkan işlevlerin ertesi gün yerinde kalmasının garantisi bulunmuyor. Aurora kanalında ise daha kararlı işlevlerle karşılaşmanız mümkün. Ancak bu kanaldaki işlevlerin de kalıcı olma garantisi yok.

En kararlı ön-yayın kanalı olan beta'da kilitlenme veya donma sorunları yaşama olasılığınız düşük. Tüm kanalların en son ulaştığı nokta ise kararlı yapıların halka açıldığı Stable kanalı.

Thunderbird

Mozilla'nın işlevlerle dolu, ücretsiz bir eposta uygulaması da bulunuyor. Thunderbird, kararlı aşamaya ulaşmadan önce iki yayın kanalından geçiyor. Bunların ilki olan Earlybird'de geliştiriciler beğendikleri ve hoşnut olmadıkları özellikler hakkında geri bildirimde bulunabiliyorlar. Beta kanalı ise daha kararlı bir deneyim sunuyor ve kullanıcıların işlevler hakkında yorum yapmasına olanak tanıyor.

Çoklu ortam

Çoklu ortam

Kodi

Kodi (eski adıyla XBMC), neredeyse tüm işletim sistemleriyle kullanılabilen, açık kaynak kodlu, ücretsiz bir medya çalıcısı. Üçüncü parti geliştiricilerden büyük destek alan Kodi, devamlı olarak gelişmekte olan bir yazılım. En kararsız yapıları Nightly üzerinden sunulan Kodi'nin aylık yapılarını yılda bir sunulan kararlı sürümleri izliyor.

VLC

Açık kaynak kodlu bir başka seçenek ise VLC Player. Birçok platform için sunulan VLC'nin Nightly sürümleri, Windows (32-bit ve 64-bit), Mac OS X, Ubuntu ve Android'in farklı sürümlerinde kullanılabiliyor.

Handbrake

İnternetin en popüler video dönüştürme araçlarından biri olan Handbrake, açık kaynak kodlu olduğu için aktif, projeye devamlı olarak katkıda bulunan bir topluluğa sahip. Windows, Mac, Ubuntu ve LibHB için sunulan Nightly sürümlerinin yanında firmanın bulduğunuz hataları paylaşmanız için özel bir forumu da bulunuyor.

Audacity

Audacity, ücretsiz ses kaydı kategorisinde kendisine isim yapmış bir uygulama. Windows, Mac OS X ve GNU/Linux'ta çalışan aracın alpha sürümleri, her gece 03:15'te (GMT) Mac kullanıcılarına sunuluyor. Bu yapıları haftalık alpha yapıları her Pazar 04:15'te (GMT) tamamlıyor.

Windows XP/Vista/7/8 kullanıcıları için ise her gün olmasa da, alpha sürümleri sunuluyor.

Araçlar - I

Araçlar - I

Synergy project

Synergy project, klavyenizi ve farenizi birden fazla bilgisayarda kullanmanıza olanak tanıyor. Windows, Mac OS X ve Linux desteğiyle gelen araç, üst düzey geliştirici desteğine sahip. Nightly yapıları, üç platform için buradaki basit sayfadan sunuluyor. Kararlı sürümler de sadece birkaç günde bir yayınlanıyor.

FileZilla

Bir FTP istemcisi olan FileZilla, piyasadaki kapsamlı çözümlerden biri. Geliştiricilere yönelik nightly sürümleri, Windows, Mac OS X ve Linux için sunuluyor. Geliştirme bölümünde en son kararlı sürümün kaynak kodlarına ve sürüm geçmişine ulaşmak mümkün.

7zip

Belgelerinizi ve fotoğraflarınızı sıkıştırmaya eskisi kadar ihtiyaç duymuyorsunuz, ancak paylaşmak için sıkıştırmak zorunda olduğumuz dosyalar hala var. Piyasadaki en iyi çapraz-platform programlardan biri olan 7-zip, kurcalamanız için birkaç farklı yapı sunuyor.

Kararlı bir sürüme sahip olmak isteyenler, ana sayfadaki alpha ve beta sürümlerini indirebilirler. En son sürümleri arayan geliştiricilere ise, tartışma gruplarının ve bir Wiki sayfasının bulunduğu SourceForge sayfasını ziyaret etmeleri öneriliyor.

Araçlar - II

Araçlar - II

Evernote

Not alma programlarının en iyisi olarak tanımlanan Evernote, Microsoft'u Office'i farklı platformlara getirmeye zorladı. Evernote'un web sitesinde geliştiricilerin kendi uygulamalarına Evernote desteği getirmek için kurcalayabileceği bir API bulunuyor. Bununla birlikte yazılım, nightly sürümlerini bizlere sunmuyor.

Cyberduck

FTP, SFTP, WebDAV, S3 veya OpenStack Swift sunucularına göz atmanızı sağlayan bir istemci olan Cyberduck, Mac ve Windows'ta çalışıyor. Açık kaynak kodlu olduğu için Cyberduck'ı kurcalamanız mümkün. Programın nightly veya snapshot yapıları, buradan indirilebiliyor.

uTorrent

Torrent istemcisi uTorrent'in yeni yayınları, sürekli olarak sunulmakta. Bu yayınlar, ne kadar güvenli olduklarına göre Beta veya Stable (kararlı) kanallarında sunuluyorlar. Kararlı yapılara buradan, beta yapılara ise buradan ulaşabilirsiniz.

İş / Kurumsal

İş / Kurumsal

ProjectLibre

Microsoft Project'in yerine geçmek kolay bir iş değil, ancak ProjectLibre bu alanda oldukça başarılı bir program. Açık kaynak kodlu proje yönetimi aracı, çok sık güncelleniyor ve kodlarına SourceForge sayfasından ulaşılabiliyor.

Windows 10

Windows 10, PC'lere son yıllarda gelen en büyük yeniliklerden biri olacak. Önizleme yapılarının kullanıcılara sunulduğu Windows Insider merkezi, son birkaç aydır oldukça aktif. Microsoft, bu kanal yoluyla yeni Windows 10 yapılarını kullanıcılarına hızla ulaştırıyor. Microsoft'un yöntemi, listemizdeki diğer programlardan biraz farklı, dolayısıyla yeni yapıları alabilmek için Windows 10 Insider programının bir parçası olmanız gerekiyor. "Fast" kanalı, en son güncellemeleri hemen almanızı sağlarken "slow" kanalı yoluyla daha güvenli olduğu kanıtlanmış yapılara güncelleyebiliyorsunuz.

OpenOffice

Apache'nin Microsoft Office alternatifi OpenOffice, geliştiricilerin üzerinde incelemeler yapıp kurcalayabileceği çok popüler bir yazılım. OpenOffice'in Windows ve Linux nightly yapıları, İngilizce ve Almanca dilinde sunuluyor. Snapshot yapıları ise her Pazar, iki platform için 40'ın üzerinde dilde yayınlanıyor.

LibreOffice

LibreOffice, bir başka ücretsiz Microsoft Office alternatifi ve geliştiricilere oynayabilecekleri nightly koleksiyonları sunuyor. OpenOffice'in aksine LibreOffice'in Mac OS X seçeneği de bulunuyor. Hatta yazılımın Android sürümlerini de indirip denemeniz mümkün. Kararsız Nightly sürümlerini denemek istemiyorsanız, buradaki beta sürümlerini kararlı sürümü kaldırmadan deneyebilirsiniz.

Grafik

Grafik

GIMP

Herkes Adobe Photoshop'a küçük bir servet yatırmak istemeyebilir; özellikle GIMP gibi benzer işlevleri sunan ücretsiz programlar varken. GIMP'in geliştirici sürümleri, iki ayrı akıma ayrılıyor. Stable serisinde en son hata onarımları bulunuyor, ancak bu yapılar resmi yapılar kadar kararlı olmayabiliyor.

Development serisinde ise çok kararsız, yalnızca denemeye yönelik yapılar bulunuyor. Yapıların yalnızca 32-bit ve 64-bit Windows için sunulduğunu söyleyelim.

Inkscape

Açık kaynak kodlu vektör grafiği düzenleyicisi Inkscape, nightly yapıları konusunda GIMP'ten biraz daha fazlasını sunuyor. GIMP, yalnızca Windows yapıları sunarken Inkscape, en son işlevleri içeren yapıları Windows, Mac OS X ve Linux kullanıcılarına sunuyor. En son kaynak kodlarını da içeren sayfaya bu bağlantıdan ulaşılabiliyor. Inkscape takımı, yeni yapıların her gün sunulmayabileceğini söylüyorlar. Bulduğunuz sorunları ise bu hata bildirme sayfasından geliştiricilere iletmeniz mümkün.

Okuyucu Yorumları