"Energy Star" meğer bir "yalanmış!"

Elektronik cihazlar üzerinde olmasını istediğimiz bu onay logosunun altından bakın neler çıktı!

Önlerine geleni onaylamışlar!

Elektrikli cihazların enerji tüketim miktarına göre sınıflandırılmasını amaçlayan ve yeterli tasarruf kriterlerini karşılayan cihazlar için sertifika veren Energy Star programının tutarlılığını test etmek isteyen bir ABD hükumet kuruluşu, tamamen gönüllü bir vakıf girişimi olan Energy Star'ı test etmeye karar vermiş ve bakın ortaya nasıl bir sonuç çıkmış:

New York Times'ın ulaştığı belgelere göre ABD hükumeti, Energy Star sertifkasını veren EPA kuruluşuna, sahte şirket isimleri ile 20 farklı cihazı sertifikalandırmak için göndermiş. Enerji tasarrufu sertifikası almaması gereken bu 20 cihazın 15'i onay almış. İki tanesi reddedilmiş. Üçü hakkında ise geri dönüş bile alınamamış. Bu da EPA'nın, tamamen disiplinsiz, standarttan uzak, kurum çalışanlarının umursamazlığı içinde çalışan, güvenilmez bir yapı olduğunu ortaya koymuş.

2010 yılında ortaya çıkan bu skandaldan sonra EPA, ABD hükumetine bir özür göndererek sorunun, otomasyon sistemlerindeki bir hatadan kaynaklandığını bildirip yeniden düzenleme yapacaklarını açıklamışlar. ABD, EPA'yı daha sıkı kontrol altına almış ancak internetteki şikayetler EPA'nın hala tam anlamıyla güvenilir bir yapı olmadığı konusunda dikkat çekiyor.

Dolayısıyla, üzerinde "Energy Star" sertifikası gördüğünüz her ürünü ciddiye almadan önce, ürünün gerçekten ne kadar enerji tükettiğini ve bunun bütçenize nasıl yansıyacağını klasik kağıt, kalem, hesap makinesi yöntemiyle hesaplamanızı tavsiye ediyoruz.

Okuyucu Yorumları