Enerji tasarrufu için unutmamanız gerekenler!

Bekleme modu, prizde bırakılan şarj cihazları... İşte elektriği "çöpe atmanıza" yol açan hatalar!

Elektriği "çöpe atmayın!"

Artık enerji tasarrufu konusunda hiçbirimiz eskisi kadar bilinçsiz değiliz. Çünkü enerji kaynaklarının önemini ve korunmaları gerektiğini anladık.

Ama ne kadar bilinçli olursak olalım, hep daha fazlasını yapabileceğimiz de bir gerçek. Kimi zaman bilmediğimiz için, kimi zaman da "tembellik" nedeniyle ihmal ettiğimiz birkaç küçük önlem yöntemini, bu yazımızda sizlere hatırlatmak istedik...

Bekleme modundan vazgeçin

Televizyonunuzu ya da uydu alıcınızı bekleme modunda bırakmak, siz farkında olmasanız da, enerji tüketimine yol açıyor. Bu yüzden, cihazlarınızı kumandadaki kapatma düğmesi ile kapattıktan sonra fişten çekmeniz, size önemli bir tasarruf imkanı sunacaktır.

Kullandığınız ampullere dikkat

Kullandığınız ampullere dikkat

Geleneksel ampullerin kullanımı artık iyice azaldı. Ama onların yerine kullandığımız enerji tasarruf ampullerinden de yavaş yavaş vazgeçmeye başlamakta yarar var. LED ampuller hem geleneksel ampullerden yüzde 85'e varan oranlarda daha az enerji tüketiyor, hem de daha iyi bir aydınlatma sunuyor.

Konsolunuzu tamamen kapatın

Konsolunuzu tamamen kapatın

Oyun konsollarında aslında iki farklı kapatma modu bulunuyor. Bunlardan ilki olan "hazırda bekletme" modu, aslında TV'lerdeki bekleme modundan farklı değil. Konsolun açılışını hızlandırmak uğruna daha fazla enerji tüketmeye itiranız yoksa, bu modu kullanmaya devam edin. Ama bizim önerimiz, konsolları da "tamamen kapanacak" şekilde ayarlamanız ve kullanmadığınız zamanlarda, konsolun "sıfır" enerji tüketmesini sağlamanız.

Soundbar kullanmak ya da kullanmamak

Soundbar kullanmak ya da kullanmamak

Yeni nesil televizyonlar o kadar inceldi ki, gerçekten güçlü bir hoparlör sistemini içlerine dahil etmek mümkün olamayabiliyor. İşte bu noktada devreye "soundbar" adı verilen ve TV'nin altına / yanına yerleştirilen hoparlörler giriyor. Bu hoparlör sayesinde biraz daha kaliteli ses almak tabii ki mümkün. Ama unutmayın; ek bir hoparlör sistemi, ek enerji tüketimi anlamına geliyor. Bu yüzden "Energy Star" uyumlu bir soundbar almanız, yararınıza olacak.

Ekran koruyucular eskidi

Ekran koruyucular eskidi

PC'lerde ekran koruyucu kullanmak, geçmişte ekranın sağlığı ve enerji tüketimi açısından faydalıydı. Ancak yeni nesil monitörlerde ekran koruyucu kullanımının bir anlamı olmadığı gibi, gereksiz yere enerji tüketimine de yol açıyorlar. Bu yüzden bir ekran koruyucu kullanmak yerine, bilgisayarınızı kullanılmadığında, 10 -15 dakika içerisinde uyku moduna geçecek şekilde ayarlamanız lehinize olacaktır.

Masaüstü yerine dizüstü

Masaüstü yerine dizüstü

Masaüstü PC kullanıp kullanmamak tabii ki sizin seçiminize kalmış bir durum. Ama şunu bilmenizde yarar var: Laptop'lar, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, standart bir masaüstü PC'ye oranla daha az güç tüketiyor. Eğer güç tüketimi konusunda hassas bir kullanıcı iseniz, "Masaüstü mü, dizüstü mü?" sorusunun cevabını verirken iki kez düşünün.

Şarj cihazlarına dikkat

Şarj cihazlarına dikkat

Hemen hepimizin birkaç farklı mobil cihazı var ve bu cihazları hiç durmadan şarj ediyoruz. Peki ama bir cihazı şarjdan çektiğimizde, şarj cihazını da prizden çekiyor muyuz? Ne yazık ki hayır... Ama unutmayın; prize takılı kalan her şarj cihazı, az da olsa enerji tüketmeye devam edecektir. Bu yüzden şarj cihazlarını, sadece mobil cihazınızı şarj ederken fişe takın; işiniz bittiğinde de prizden çıkartın.

Sıcak hava akımına yenilmeyin

Sıcak hava akımına yenilmeyin

Hepimizin evinde bir buzdolabı var. Ama pek çoğumuz, ne yazık ki onu yanlış yerleştiriyoruz. Örneğin fırın ve buzdolabını yan yana yerleştirmek, fırından gelen sıcak hava akımının buzdolabını etkilemesi anlamına geliyor. Buzdolabınız soğutma için daha fazla enerji tüketiyor. Oysa ki buzdolabını sıcaktan mümkün olduğu kadar uzaklaştırmak, yüzde 25'e varan oranlarda daha az enerji tüketmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde, buzdolabını güneş almayan bir noktaya yerleştirmenizde de yarar var.

Büyük ekranın götürüsü...

Büyük ekranın götürüsü...

Büyük ekranlı bir TV'de film izlemenin keyfi tabii ki tartışılmaz. Ama ihtiyacınız olan, daha doğrusu evinizin izin verdiği oturma mesafesine uygun ekran büyüklüğünden daha fazlasını tercih etmeniz, öncelikle göz sağlığınızı tehdit edecektir. Ancak hepsi bu kadar da değil... TV ekranı ne kadar büyürse, elektrik tüketimi de aynı oranda artacaktır. Buna bir de ekran parlaklığının aşırı derecede yüksek ayarlanması eklenirse, TV'niz, normalde harcamanız gereken elektriğin yüzde 40 fazlasını harcayabilir...

Okuyucu Yorumları