Eski intenetin özlediğimiz 9 yanı!

İnternet, bundan yaklaşık 15-20 yıl önce çok farklıydı ancak yine de bu yanlarını özlemiyor değiliz!

Özlediğimiz internet...

İnternete 56K modemlerle bağlanıp, dosyaları saniyede en fazla 5-6KB ile indirdiğimiz zamanlar, daha dün gibi hatırımızda. Bugün internet hızları ve web siteleri olgunlaşmış durumdalar, ancak bu kez reklamlar, veri toplama gibi yan etkilerle karşı karşıyayız.

Bu yazımızda ise internetle ilgili hatırımıza gelen, hatırlamaya değer olduğunu düşündüğümüz 9 anıyı tekrar canlandırmak istedik... İnternetin ilk zamanlarını hatırlamaya hazırsanız, okumaya devam edin.

İnternet dostluk doluydu

Eskiden internette başkalarıyla konuşurken, gerçek hayattaki kuralları uygulardık. Bugün ise internetteki iletişimin her zaman çok arkadaşça olduğunu söylemek zor.

Sohbet etmekten korkmuyorduk

İnternette başkalarıyla konuşurken karşınızdakinin yaşınıza yakın veya 20'lerinde olduğunu düşünürdünüz. Şimdi ise sohbet ettiğiniz kişinin size saygı duymasını bir kenara bırakın, size ne göndereceğini bile bilemiyorsunuz.

Eposta aldığımızda heyecanlanırdık

Eposta aldığımızda heyecanlanırdık

Epostalara boğulmazdık

Hiç de uzak olmayan bir geçmişte sadece bir eposta almak, gelen kutumuzu açtığımızda yeni bir eposta bulmak bizi heyecanlandırırdı. Çoğumuz internete çevirmeli bağlantıyla eriştiğinden, yeni epostalarımızdan ancak bağlandığımızda haberimiz olurdu. Bugün ise her dakika gözümüzün önünde olan eposta hesaplarımız, her gün gelen tanıtım ve uyarı epostalarıyla dolup taşıyor.

Disketler

Verileri, oyunları taşımakta kullandığımız, bozulduğundaysa bardak altlığı görevini üstlenen 3,5 inç'lik disketleri özlemiyoruz desek yalan olur... Aramızda bazılarımızın, disket sürücünün kafasıyla müzik çalmışlığı bile vardır.

P2P sitelerinin (veya Kazaa gibi programların) yasal olduğu zamanlar

Spotify, Netflix, Amazon gibi hizmetler, bugün medyaları yasal olarak dinlememize veya izlememize izin veriyorlar. Ancak hiçbir şey, zaman zaman ne indirdiğimizi bile bilmeden, ilerleme çubuğunu izlemek kadar heyecanlı değildi.

Çevirmeli bağlantı sesleri

İnternete sürekli olarak bağlanamadığımız dönemde, modemin çevirme ve bağlantı seslerini duymak heyecan vericiydi. Dakikasına para ödediğimiz internete girdiğimizde tüm dileğimiz, telefonu kimsenin kaldırmamasıydı...

Usenet ve GeoCities

Usenet haber grupları, insanoğlunun en önemli, inanılmaz icatlarından bir tanesiydi. GeoCities'in özenle hazırlanmış, amatör görünümlü web sitelerini ve 20MB'lık site barındırma seçeneklerini de özlemiyor değiliz...

Eski intenetin özlediğimiz 9 yanı!

Twitter ve Facebook ortada yokken

Facebook ve Twitter'ın her şeye dahil olmadığı zamanları özlüyoruz. Bugün her web sitesi, sosyal eklentilerle dolu ve bizden bir şeyleri beğenmemizi veya takip etmemizi talep ediyor.

Keşif sahasıydı

İnternette her şeyi tahmin edemediğimiz, aradığımız belirli bir konu için arama motoru seçmek zorunda kalabildiğimiz zamanları özlüyoruz. İçimizde bazılarımız, mutlaka tek bir konuyu haftalarca araştırmakla geçirmiştir. Ancak şimdi internette her şey tahmin etmek mümkün. Alacağınız ilk arama sonuçları SEO'yu en iyi yapan site, genellikle aradığınız şeyin ta kendisi oluyor...

Okuyucu Yorumları