Eski işletim sisteminin sırları ortaya çıktı

Apple'ın uzun yıllardır sakladığı bir sır daha, artık herkese açıldı! İşte o Apple sırrı...

Büyük sır, artık herkese açık

Apple'ın, efsane bilgisayarlarından Apple II'nin işletim sistemi, DOS 3.1'in kaynak kodları, Apple'ın izniyle Bilgisayar Tarihi Müzesi'nde yayınlanmaya başlandı.

Tam anlamıyla teknolojik bir arkeoloji çalışması olan proje sayesinde, gelecekte teknoloji üretecek gençler, teknolojinin nereden nereye geldiğini görebilecek ve geçmiş sistemler sayesinde bilgi sahibi olabilecekler.

Müzedeki kodlar sadece 4000 satır uzunluğunda. Buna rağmen zamanında bu işletim sistemini yazması için Paul Laughton'a 13 bin dolar ödenmiş. BASIC dili ile yazılan işletim sisteminin her satırı yaklaşık 3 dolara geliyor. Bu da yazılım endüstrisi için yüksek bir rakam.

1978 yılının Nisan ve Haziran ayı arasında yazılan kodların yanında yorum olarak yazılmış uyarılar bile hala görülebiliyor. Hatta Apple ile yapılan toplantıda alınan notlar bile yazılıma "hatırlatma" yorumları olarak eklenmiş. Bu yorumlar okunduğunda, Apple ve Laughton, yazılımdaki bug'ları gidermek için oldukça yoğun çalışmışlar. Böylece anlaşılıyor ki, bugün milyonlarca satırdan oluşan yazılımlarda ortaya çıkan ve sürekli sorunlar çıkaran bug'lar, 70'li yılların üç-dört bin satırlık basit yazılımlarında bile büyük bir sorunmuş.

Ayrıca müzedeki bilgilerden anladığımız kadarıyla Apple'ın yazılımları kendi başına derleyecek yeteneği bulunmuyordu. Bu yüzden, yazılımların çalışmasından sorumlu olan Steve Wozniak, Apple II'ye işletim sistemini yükleyecek özel bir arayüz tasarlamak zorunda kalmış ve eskiden kalma "delikli kart okuyucusu" geliştirerek, yazılımın delikli kartlar ile bilgisayara yüklenmesini sağlamış.

Bugün bakınca çok "inanılmaz" görünen bu öyküler, bir zamanların bilgisayar dünyasının gerçeği olarak şimdi müzelerde karşımıza çıkıyor.

Okuyucu Yorumları