Evernote'le Apple Watch uygulamasını konuştuk

Evernote'un yeni Apple Watch uygulamasını detaylı olarak en yetkili ağızdan dinledik.

Apple Watch'u konuştuk

Evernote, kısa bir süre önce Berlin'de gerçekleştirilen Apple Watch lansmanında, Apple Watch için özel olarak tasarladığı Evernote uygulamasını tanıtmış ve hatırlarsanız biz de CHIP Online olarak bu gelişmenin detaylarını sizlere aktarmıştık. Elbette bununla yetinmedik ve Evernote'un yeni Apple Watch uygulaması daha detaylı olarak, en yetkili ağızdan dinledik.

Evernote Mobile Products Başkan Yardımcısı Jamie Hull ile Evernote'un yeni Apple Watch uygulamasının tasarım inceliklerini, giyilebilir teknolojilerin gelişimini, bu alanda kullanılan teknoloji trendlerini ve daha pek çok konuyu konuştuk.

Evernote'un özelliklerini ve tarihçesini kısaca özetleyebilir misiniz?

Evernote, önemli işlerin kullanıcılar nerede olursa olsun hatırlanmasına yardımcı olmak amacıyla ve ikinci bir beyin görevi görme fikriyle 7 yıl önce yola çıktı. Evernote'u kurduğumuzda, detaylı bir pazar araştırması ya da fikirlerimizi ekleyebileceğimiz bir iş planımız yoktu. Bunun yerine, Evernote'u kendimiz için kurduk. Her gün karşılaştığımız iş yoğunluğunda bize destek olabilecek akıllı bir araç kurabilirsek, bizim dışımızdaki milyonlarca insanın da Evernote'u beğenip kullanma olasılığını oldukça yüksek buluyorduk. Bugün, Evernote uygulamalarımız ve ürünlerimiz herkesin her gün daha fazlasını başarmasını sağlayacak yeni araçlar ve modern bir çalışma ortamı sunuyor. Evernote, üzerinde çalıştığınız konuya bağlı olarak, ihtiyacınız olan her bilgiyi bulmanıza ve saklamanıza yardımcı olacak oldukça geliştirilmiş akıllı bir platform. Evernote, hayatının her alanında bilgiye ihtiyaç duyarak çalışan herkes için, kullandıkları cihaz ne olursa olsun, yazmak, bilgi bulmak, toplamak ve tüm bunları bir sunum haline getirmek için oluşturulmuş mükemmel bir araç.

Şu anda dünyada kaç kişi Evernote kullanıyor ve bunların platformlara göre kırılımları kabaca nasıldır?

Evernote'un dünyada 10 ülkede ofisi ve 100 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Silikon Vadisi şirketi olmasa da, Evernote ilk günden itibaren uluslararası bir şirket oldu. Uluslararası kullanıcılarımızdan oluşan topluluğumuz sayesinde, dünyanın her yerinde ürünlerimizi birçok farklı dilde tasarladık. Bu, şirket olarak büyümemize oldukça büyük bir katkı sağladı. Bugün kullanıcılarımızın yüzde 75'ten fazlasını Amerika ve Kanada dışındaki üyelerimiz oluşturuyor.

Türkiye'de 1 milyon üyeye ulaşmış olmaktan oldukça mutluyuz. Son 2 yılda Türkiye'deki kullanıcı sayımız iki kata ulaştı ve hızlı bir şekilde de büyümeye devam ediyor. Türkiye'de teknolojiye adaptasyon hızının yüksek olması ve Türklerin etkin bir şekilde çalışmak ve yaşamak için akıllı araçlara olan ilgisi sayesinde Evernote olarak burada potansiyel bir büyüme öngörüyoruz. Toplam kullanıcı sayımızı aylık ya da günlük aktif kullanıcı sayısı olarak ayrıştırmıyoruz.

Apple Watch için ürettiğiniz Evernote uygulaması kullanıcılara hangi seçenekleri sunuyor. Bu seçenekler arasında bir "saat" kullanıcısının gerçekten pratik bulabileceği hangi iki özelliğinin öne çıktığını düşünüyorsunuz?

Apple'ın dahil olduğu ürün kategorilerindeki kullanıcı beklentilerini yeniden tasarlayan harika bir yeteneği var. Bu, giyilebilir teknolojide de gerçekleşeceğine inandığımız bir durum. Geleceğe atmakta olduğumuz adımla içine girdiğimiz yeni dönem, Apple Watch'dan öncesini oldukça renksiz ve sıkıcı gösterecek. Giyilebilir teknolojinin, yeni bir platformda uygulamaların küçültülmesinden ibaret olmadığını, bu uygulamaların nasıl daha hızlı olabileceğinin yeniden tasarlanmasıyla ilgili olduğunun farkındayız. Saat üzerindeki bir uygulama, telefondakinin yerini alamaz ancak tamamlayıcısı olur. Apple Watch da işte bu şekilde tasarlandı ve Evernote'un Apple Watch uygulaması da tam olarak bunu yansıtıyor. Evernote, iPhone ve Apple Watch uygulamalarıyla birlikte oldukça iyi çalışıyor. Not alın, arama yapın ve saatiniz üzerinden en son oluşturduğunuz içeriklere ihtiyacınız olduğunda göz atın. Hatırlatıcılar kurun ve listenizde olmayan öğeleri telefonunuz olmadan da kontrol edin. Apple Watch üzerinden bir not okumaya başlayın ve kilitli ekranınıza dokunarak iPhone'unuzda okumaya devam edin. Kolunuzdan elinize ve aynı şekilde geriye hareket eden tek uygulama.

Amacımız, kullanıcılarımıza bir saat üzerinden birkaç saniyede en iyi ve en anlamlı deneyimi sunmaktı. Uygulamamızı, gerektiğinde yeni içerik oluşturacak ve var olan içerikleri görüntülemeyi sağlayacak şekilde tasarladık. Uygulama ayrıca, saat üzerinden yeni notlar ve kontrol listeleri oluşturmayı, hatırlatıcılar kurmayı, Evernote hesabınız üzerinden notları araştırmayı ve şu an üzerinde çalıştığınız bir konu, takviminizde bulunan toplantılar ve Evernote hesabınızda ne sıklıkta özel not girdiğinize bağlı olarak ilgili notları görmenizi sağlar. Saat üzerinden girdiğiniz her yeni içerik, Evernote'u kullandığınız diğer tüm cihazlar üzerinde de eş zamanlı olarak güncellenir. Apple Watch üzerinde bulunulan yer, takvimdeki toplantılar ve Evernote hesabı üzerinde oluşturulan özel notları baz alan bir not listesi oluşturduk. Saat gibi küçük bir cihaz üzerinden, kullanıcının kendisi için en önemli içeriğe çabuk ulaşması oldukça önemli. Biz de çok fazla ekran kaydırmaya gerek olmadan, uygulamayı en kullanışlı şekilde geliştirdik.

Üretken uygulamalar, devam eden bir işi takip etmek ya da diğer cihazları kontrol etmek için değil, gün içinde önemli işlerin tamamlanması için kullanıcılara yardımcı olur. Apple Watch için yaptığımız tasarımla amacımız, iPhone uygulamamızı desteklemek ve aynı zamanda saat uygulamasının tek başına fonksiyonel ve kullanışlı hale gelmesini sağlamaktı. Birkaç saniye içinde not oluşturabilir, kontrol listesinde bulunan bir işi tamamlayabilir ya da bir toplantı için önemli bir içeriğe sadece bileğinizden ulaşabilirsiniz.

Apple Watch öncesinde bir dizi akıllı saat çıktı, çıkmaya da devam ediyor. Onlarla Apple Watch arasında bir kıyaslama yapsanız, en belirgin farkların neler olduğunu söylersiniz? Giyilebilir teknolojiler hayatımızı nasıl değiştiriyorlar, gerçekten pratik hale getiriyorlar mı, yoksa bu gelip geçici bir heves mi?

Apple Watch, oldukça geniş bir tüketici kitlesini hedefleyen ilk akıllı saat. Diğer akıllı saatler, güçlü kullanıcıları ve cihazları erkenden alıp kullanmayı sevenleri hedef alarak tasarlandı. Apple Watch, tasarım estetiği ve kullanıcı deneyimi açısından herkes tarafından kullanılabilir ve anlaşılabilir bir şekilde tasarlandı. Evernote'un Apple Watch uygulamasını tasarlarken bunu her zaman ön planda tutarak sadece ana kullanıcı kitlemize hitap eden özelliklerden ziyade, kullanışlı ve bir bakışta anlaşılabilir hızlı özellikler de sunuyoruz.

Evernote olarak diğer giyilebilir teknolojiler için de ürünler üretmeyi planlıyor musunuz?

Giyilebilir teknoloji, Evernote'ta yaptığımız iş açısından oldukça önemli bir konu. Bu pazar ile her zaman yakından ilgilendik ve yeni teknolojiler sunduk. Üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz yeni teknolojilerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Okuyucu Yorumları