Facebook kapattı; Ruslar kızdı!

Facebook'un sorgusuz sualsiz kapattığı bu sayfa, bir yerlerde, birilerini çok kızdırdı!

Facebook'a öfke yağdı!

Hapisteki Rus muhalefet lideri Aleksei Navalry için düzenlenmeye çalışılan gösteri buluşmasının Facebook sayfasının, firma tarafından kapatılması ardından Facebook'a karşı sesler yükselmeye başladı. Söylenenlere göre bu etkinlik sayfası, Rusya'nın "internet polisi" Roskomnadzor'dan gelen bir istek ile kapatılmış durumda.

İnternet veya telefona ulaşma hakkı bulunmayan Navalny için konuşan bir sözcü, Roskomnadzor tarafından iletilen bu sıradan isteğe Facebook'un cevap verme hızından dolayı şaşkın ve üzgün olduklarını belirtirken, Facebook'un etkinlik düzenleyicilerine bile haber vermeden sayfayı kapattığını söylüyor.

Bir Roskomnadzor sözcüsü ise Facebook'un bu sayfayı bir "izinsiz toplu etkinliği" desteklediği için kapattığını iddia ediyor ve bu tanımlama, Rus kanunlarına göre üç veya daha fazla kişiden oluşan herhangi bir toplanmayı içerebiliyor.

Ancak geçmişte düzenlenen gösteriler, bundan çok daha kalabalık olmayı başarmıştı. 2011'deki Putin karşıtı protestolar zirve yapmışken, bazı gösterilerin 100.000 kişiye kadar çıkabildiği görülmekteydi ve pek çok toplantı, Facebook üzerinden organize edilmişti. Putin yönetiminin bu gösterilere cevabı ise, internet üzerindeki konuşmaları sınırlayan bir grup kanunu hayata geçirmek olmuştu. Bu kanunların arasında, 3.000'den fazla takipçisi olan blogger'ların kendilerini kaydettirmeleri gereği de yer almaktaydı. Hatta Putin'in kendisi "bütün internetin CIA-kontrollü bir proje" olduğunu iddia bile etmişti.

Söylenenlere göre Rusya'nın önemli isimleri de ülkenin internet firmalarının yönetimlerine el atmış durumda. Nisan ayında, Rusya'nın en büyük sosyal ağının (VKontakte) kurucusu Pavel Durov, kendi firmasından, şu anda firmayı kontrol edenler tarafından atıldığını iddia etmişti ve bu durum da neden muhalefetin Facebook'u tercih ettiğini açıklıyor. Ayrıca Durov, yaptığı bir başka konuşmada Mark Zuckerberg'in firmasının "cesaret ve prensiplere sahip olmadığını" söyleyerek Facebook'a yüklenmişti.

Okuyucu Yorumları