Facebook ve WhatsApp'a büyük ceza yolda!

WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları, büyük bir cezayla karşı karşıya!

WhatsApp'ın başı yine belada!

Rusya, iddialar doğruysa teknoloji firmalarının şifreli mesajları çözmesini şart koşan, aksi halde para cezası öngören bir yasayı onayladı.

Onaylandığı iddia edilen yeni yasa, Rusya'nın özellikle Batı ülkelerini kendi izleme politikalarını uygulamaya zorlamayı amaçlıyor. Facebook ve Microsoft'u verileri üzerinde daha fazla kontrol sunması için sürekli zorlayan ülke, kısa bir süre önce blog yazarlarının ve diğer ünlü isimlerin kendilerini kaydettirmelerini şart koşan bir yasayı da onaylamıştı. Bu yeni yasayla birlikte teknoloji firmaları ve WhatsApp, Messenger, Telegram gibi sohbet uygulamaları üzerindeki baskı, daha da artacak gibi görünüyor.

Yeni yasa kapsamında Federal Güvenlik Servisi'ne veri erişimi sağlamayan firmalar, 15.000 dolara kadar cezalandırılabilecek. Bireylere, yetkililere ve içerikleri şifreyle saklayan diğer yasal birimlere ise daha küçük cezalar uygulanacak.

Yeni yasanın Telegram ve Messenger'daki "kapalı gruplarda" yapılan sohbetlerde "gençlerin polisleri öldürmek üzere beyinlerinin yıkanması" sonucunda teklif edildiği söyleniyor. Rusya'nın yeni yasası, gergin ilişkiler içinde olan batılı firmaları ülkeden uzaklaştıracak gibi görünüyor. Buna karşın Rusya, VK gibi kendi geliştirdiği, izleme politikalarına uyum gösteren sosyal ağları ve hizmetleri yoğun biçimde tanıtmaya devam ediyor.

Okuyucu Yorumları