Facebook, yüz tanımada insana yaklaştı!

Facebook'un kendi geliştirdiği bu etkileyici teknoloji, bakın hangi seviyelere kadar ulaşmış...

Facebook sizi böyle tanıyacak

Facebook'un kendi evinde geliştirdiği yüz tanıma teknolojisi, insanlarıa yakın bir doğruluğa ulaştı.

Technology Review'un raporuna göre Facebook'un geliştirdiği yüz doğrulama yazılımı, fotoğraflardaki belirli bir kişiyi neredeyse her seferinde tanıyabiliyor. Üstelik sözkonusu kişinin fotoğrafta hangi tarafa baktığının önemi yok. "Deep learning" adındaki yeni yapay zeka teknolojisi sayesinde araştırmacılar, farklı ışıklandırmalara sahip fotoğraflarda bile yüzde 97.25'lik bir doğruluğa ulaşmayı başardılar.

Facebook'un elde ettiği bu sonuçları insanların yüz algılama yetenekleriyle karşılaştırmak mümkün. İnsanların belirli bir kişiyi tanıma oranının yüzde 97.53 doğruluğunda olduğu söyleniyor.

Facebook yapay zeka takımı üyesi Yaniv Taigman, insan performansını yakından incelediklerini, en son yazılımlarında birçok tanıma hatasını ortadan kaldırdıklarını söylüyor. DeepFace teknolojisi, yüz tanıma için tek bir fotoğraf yerine yüzün göründüğü iki farklı fotoğrafa odaklanıyor. Yüzün açısını öne bakacak biçimde değiştiren yazılım, bu 3 boyutlu görüntülere "simüle edilmiş sinir ağı" ekleyerek, yazılımı iki farklı resimdeki yüzün aynı kişiye ait olduğuna ikna ediyor.

Yüz tanıma teknolojisi, yakın gelecekte Facebook'a yeni yüklediğimiz fotoğraflardaki kişilerin otomatik olarak etkilenmesinin önerilmesi olarak karşımıza çıkabilir.

Okuyucu Yorumları