Farenizi değiştirmeden önce bu yazıyı okuyun!

Yeni bir fare, çok şeyi değiştirebilir. İşte 2016'da fare satın alırken dikkat etmeniz gerekenler!

Fare satın alırken dikkat!

Fare, bilgisayarımızın çoğunlukla göz ardı ettiğimiz parçalarından bir tanesi. Ömrü on seneyi kolayca aşabilen fareyi genellikle değiştirmek zorunda hissetmiyoruz. Ancak halen bilgisayarınızla birlikte gelen fareyi kullanıyorsanız, çok daha iyisini yapabilirsiniz. Piyasada farklı kullanıcılara yönelik farklı birçok fare var. Peki doğru fareyi nasıl seçmelisiniz?

3 bilgisayar faresi türü

Oyun için: Bilgisayarda oyun oynayanlar, hangi tür fare alacağını mutlaka düşünmeli. Oyun farelerinin ergonomik avantajları bulunuyor. Üst seviye modeller çoğunlukla ağırlığı değiştirmenize izin veren parçalarla geliyor. Bunun yanında sol veya sağ elini kullananların doğru tasarımı seçmeye dikkat etmesi gerekiyor.

Oyun fareleri, tekrarlanan görevleri kolaylaştıran düğmelerle geliyorlar. Bu düğmelere bazı klavye tuşlarını atayabileceğiniz gibi, karmaşık makrolar da atayabilirsiniz. Bazı farelerde özel keskin nişancı düğmeleri bile bulunuyor.

Oyun farelerinin çoğu çözünürlüğü değiştirmenize izin veren DPI anahtarıyla geliyor. Bu sayede fare imlecinin hızını hemen artırıp azaltabiliyorsunuz.

Rahat kullanım için: Ergonomik fareler, elinize daha doğal bir biçimde oturuyor; böylece parmaklarınızda ve bileklerinizde oluşacak zorlanmayı azaltıyor. Bu tür farelerde de farklı işlevler görebilen ek düğmeler bulunabiliyor.

Yolculuk için: Bu tür fareler oldukça basittir. Genellikle üç veya dört düğmeden oluşur ve çantada kolay taşınabilmeleri için küçük boyutta tasarlanmıştır. Çoğu kablosuz olsa da bazıları kısa veya sarılabilen kablolarla gelir.

Bu fareler ergonomiye çok önem vermediğinden, uzun süre fare kullanmayı planlayanların uzak durmasında fayda olabilir.

4 önemli fare özelliği

4 önemli fare özelliği

Hangi tür fareyi alacağınızı seçmiş olsanız bile, en iyisini seçmek için aşağıdaki terimleri ve işlevleri bilmeniz gerekiyor.

DPI (dots per inch / inç başına nokta): DPI önemli özelliklerden biri olsa da, yüksek DPI değerleri her zaman çok anlam taşımıyor. DPI, farenin ne kadar hassas olduğunu belirtmekte kullanılıyor. Yüksek sayılar, farenin çok az harekete doğru biçimde cevap verdiği anlamına geliyor. 4000 gibi yüksek bir DPI değeri, oyunlarda isabetinizi artırabilir (ancak bahsedeceğimiz üzere bazı dezavantajları da var). Ortalama kullanıcının DPI'ya bakmasına bile gerek yok.

Optik mi, lazer mi: Optik fareler LED ile yüzeyden gelen yansımayı okurken lazerli fareler, adından anlaşılacağı gibi hareketi lazerle algılıyor. Optik fareler yalnızca düz ve saydam olmayan yüzeylerde çalışabiliyor. Lazerli farelerin çoğu, cam dahil birçok yüzeyde çalışabiliyor. Lazerli fareler daha hassas olsalar da "hızlanma" sorunu nedeniyle hareket sırasında imlecin çok hızlı gitmesine neden olabiliyorlar.

Kablolu veya kablosuz: Kablosuz fareler gecikme sorununu aşmış olsalar da oyuncular, daha güvenilir olan kablolu fareleri tercih edebilirler. Kablosuz farelerde doğru modeli seçmeniz, pili aylarca değiştirmenize gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Kablosuz fareler, TV, projektör gibi ekranları uzaktan kullanmayı oldukça rahat bir hale getiriyor.

Bluetooth veya RF: Kablosuz farelerde iki seçeneğiniz bulunuyor: RF ve Bluetooth. RF modeller biraz daha iyi tepki verirken, beraberinde gelen dongle'ı USB'ye takar takmaz kuruluyorlar. Bluetooth ise çoğu modern bilgisayarlarda bulunduğundan, USB portuna ihtiyaç duymuyor. Ancak Bluetooth farelerin kurulumu, birkaç adımdan geçmenizi gerektiriyor ve bilgisayarınızı açtığınızda tekrar bağlanmasını beklemeniz gerekiyor.

Okuyucu Yorumları