FIFA 17 ve PES 2017'de bizi neler bekliyor?

EA'in FIFA'sı ve Konami'nin Pro Evolution Soccer'ı bu sene hangi yeniliklerle geliyor; bize neler sunuyor? İşte FIFA 17 ve PES 2017...

FIFA 17 ve PES 2017 mercek altında!

FIFA mı daha iyi, Pro Evolution Soccer mı? Sırasıyla 1993 ve 1996'da çıkan oyunlar, çeşitli yeni işlevlerle, oynanış stilinde yaptıkları değişikliklerle ve lisanslı isimlerle yıllardır birbirlerini devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Benzer durum oyunların bu seneki sürümlerinde de yaşanıyor. Yani bu sorunun cevabını vermek, yine oldukça zor olacak. İşte FIFA 17 ve PES 2017'de bizi bekleyen yenilikler.

FIFA'da yeni neler var?

FIFA 17, yeni hikaye modu (story mode), yeni serbest vuruş sistemi ve DICE'ın Frostbite oyun motoruyla geliyor. Ancak Frostbite motoru, ilk aşamada karşımıza beklediğimiz kadar büyük değişikler çıkarmayabilir. Grafiklerin ve animasyonların, özellikle yüzlerin daha iyi görüneceği kesin, ancak fizikler, yapay zeka gibi öğeler, EA'nın Ignite motorundaki gibi çalışacak.

Yeni serbest vuruş ve korner sistemi, futbolcunun koşmaya nereden başlayacağını ve koşu hızını belirlemenizi sağlayacak. Yapay zekadaki geliştirmeler, özellikle ataklarda kendini gösterecek, takım arkadaşlarınız alan oluşturmak için daha çok koşu yapacaklar. Frostbite'a geçiş her şeyi baştan yaratacak olmasa da, örneğin sanatçıların yeni stadyumları Frostbite'ta oluşturması çok daha hızlı olacak. Geliştiricilerin yeni yetenekler, yüz ifadeleri gibi işlevleri FIFA'ya kazandırması da kolaylaştıracak.

The Journey adlı hikaye modu, kariyerinize hayali futbolcu Alex Hunter ile başlayıp, Premier Lig'e çıkma öykünüzü ele alacak. Vereceğiniz kararlar, teknik direktörünüz ve taraftarlar gözündeki yerinizi ve hikayenizi etkileyecek.

Bu sene EA tarafından hiç bahsedilmese de, FIFA 17'de kadın futbol takımları yer almaya devam edecek. Hatırlayacağınız üzere kadın futbol takımları, FIFA 16'nın en önemli yenilikleri arasındaydı ancak EA, bu sene oyunun diğer yeniliklerine odaklanmayı tercih etmiş görünüyor.

Pro Evolution Soccer'da neler var?

Pro Evolution Soccer'da neler var?

PES, son iki senede FIFA oyunlarına göre incelemelerde daha yüksek puanlar alsa da bu durum, satışlara yansımadı. PES 2016 geçen sene 1,4 milyon kopya satarken EA'nın PlayStation, Xbox ve PC'de 15 milyon FIFA 16 sattığı ortaya çıkmıştı.

Bir PES yetkilisi, "cebinin dibi olmayan" rakibi EA'nın karşısında oyunun çekirdeğini iyileştirmeye devam edeceklerini ve rekabeti sürdüreceklerini söyledi. PES 2017'deki yeniliklere baktığımızda, oyunda ilk dokunuşu başarıyla tamamlamayı başaramadığınızda, bunu hızla telafi etmeniz pek mümkün olmayacak. Bu seneki PES, bir önceki oyunda olduğu gibi yavaş kontrolü tercih edecek ve bu sırada, bir dizi yeni taktik sunacak (ve menü seçenekleri daha anlaşılır olacak). PES 2016'nın yavaş oyun tarzı, PES 2017'de değişmeyecek. Bunun iyi bir şey olup olmadığı elbette tamamen tercihinize bağlı.

Yapay zekadaki geliştirmeler ise defans oyuncularının daha sıkı markaj yapmasını sağlarken, tehlikeli pasları kesmelerini kolaylaştıracak. Top takımınızdaki yıldız futbolcunun ayağındayken, karşı takımın onu daha sıkı tuttuğunu ve hatta iki kişiyle üstüne geldiğini görebileceksiniz. Burada fikir oyunu sadece zorlaştırmak değil, sizi daha yaratıcı olmaya zorlamak olacak.

Okuyucu Yorumları