Football Manager 2013 artık Türkçe!

Futbolseverlerin başından kalkmakta zorlandığı popüler oyun, bugün resmen tanıtıldı!

Nihayet Türkçe!

Futbol tutkunlarının menajerlik rüyasını gerçekleştiren Football Manager serisinin yeni oyunu Football Manager 2013 tamamen Türkçe olarak, dünya ile aynı anda Türkiye'de severleri ile buluştu.

Football Manager 2013 ile ilgili tüm ayrıntıların gün yüzüne çıktığı, Football Manager 2013 Basın Toplantısı Sports Interactive Stüdyo Direktörü Miles Jacobson ve Marka Müdürü David Kempshall'ın katılımı ile bugün 10.00 11.30 saatleri arasında The Game'de yapıldı.

Yapılan basın toplantısında Football Manager 2013'ü tamamen Türkçe olarak pazara sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Sports Interactive Stüdyo Direktörü Miles Jacobson, "Üç sene önce Türkiye'ye geldiğimizde Türk oyunculara bir söz vermiştik; Oyunu gerekli satış adetlerine ulaşır ulaşmaz Türkçe yapacağız dedik ve Türk oyun severler bu çağrımıza kulak verdi. Gerekli araştırmaların ardından oyunun Türkçe olacağını Twitter hesabımdan duyurdum. Sözümüzü tuttuk ve oyun artık Türkçe..." diye konuştu.

Miles Jacobson ve David Kempshall'ın açıklamaları

Miles Jacobson ve David Kempshall'ın açıklamaları
David Kempshall

Football Manager 2013'ün her yerde satış rekorları kırdığının altını çizen Miles Jacobson, "Bu yıl satışlarımızda gözle görülür bir artıştan bahsetmek mümkün ancak en fazla yükselişin yaşandığı ülkelerden bir tanesi Türkiye, bu olumlu gelişme bizi çok mutlu etti. Diğer yandan oyunumuz ile ilgili basın tarafından aldığımız olumlu dönüşler bu mutluluğumuzu ikiye katladı. İnceleme puanlarının ortalamaları % 87, bu muhteşem diyebilirim" dedi.

Oyun motorunun bu yıl tamamen değiştiğine dikkat çeken Marka Müdürü David Kempshall, "Gerçek doksan dakikalık deneyimi Football Manager 2013 ile yaşayacaksınız. Kusursuz demiyorum ancak en gerçekçi futbol deneyimini göreceksiniz. Maç izlemek ve tam ekrana dönüş yapmak artık çok kolay. Bunun yanı sıra daha az zamanı olan Football Manager tutkunları için 'Klasik mod' u geliştirdik" diye konuştu.

Football Manager 2013'de hangi yenilikler var?

Football Manager 2013'de hangi yenilikler var?

En yeni Football Manager oyunu yalnızca daha büyük, daha iyi ve daha gerçekçi olmakla kalmıyor, tarihinde ilk kez dünyanın en sevilen futbol menajerliği simülasyonunu oynamanın farklı yollarını da sunuyor. Bu yeni oyunda önceki oyunlar üzerinde yapılan yenilik ve geliştirmelere ek olarak bir dizi radikal değişiklik ve kimileri için oyunun oynanış şeklini kökten değiştirecek yeni oyun modları da bulunuyor.

Bunların belki de en dikkat çekici olanı yeni Klasik modu... veya Sports Interactive bünyesinde adlandırdığımız ismiyle 'FMC'. FMC, Football Manager'ın uzun ve başarılı tarihinde ilk kez oyunculara alternatif, daha az zaman gerektiren bir oynayış şekli sunuyor. Bu yeni mod oyuncuların takımlarını yönetmelerini kolaylaştırıyor ve takımlarını zirveye ulaştırmak için daha basit ayrıntılara odaklanmalarına imkan sağlıyor.

FMC modu, Football Manager'in evriminde ileriye doğru atılmış çok büyük bir adım olarak nitelendiren Sports Interactive'in Stüdyo Direktörü Miles Jacobson şöyle devam ediyor: "Son yıllarda şunu gördük ki Football Manager oynamak isteyen ama oyunun gerektirdiği ölçüde zamanı ayıramayacak durumda olan bir çok kişi var – doğruyu söylemek gerekirse ilgilenmeleri gereken başka işler bulunan, aile sahibi bazı SI üyeleri de bu gruba dahil. Bu yüzden oyun oynamak için kısıtlı zamana sahip olan oyunculara, oyunun sunduğu deneyimi çok fazla sulandırmadan hitap edecek bir yol bulmaya çalıştık. FMC'nin bunu son derece güzel biçimde başardığını düşünüyoruz."

"Ancak dünyanın dört bir yanındaki hayranlarımız için şunu da üstüne basarak belirtmek istiyorum ki FMC modu bildikleri ve sevdikleri oyunu hiçbir şekilde etkilemeyecek. Eksiksiz deneyime sahip olmak isteyen oyuncular FM13 de kesinlikle aradıkları şeyi bulacaklar – dünyanın en iyi futbol menajerliği simülasyonunun daha büyük, daha iyi ve daha etkileyici hali kendilerini bekliyor olacak.."

Tüm sezonun sekiz ile on saat arasında tamamlanabileceği, menajer rolünü kolaylaştıran FMC modu ayrıca oyuncular iki farklı oynanış şekli de sunacak: oyuncular ister açık uçlu kariyer moduna katılabilecek, isterlerse yeni Mücadele modunda ellerinden geleni yapmaya çalışabilecekler.

Mücadele modu oyunculara genellikle yarın sezonluk bir süre dahilinde menajerlik yeteneklerini sınayabilecekleri belli bir senaryo sunacak. Mücadeleler gerçek hayatta karşılaşılabilecek çeşitli koşulları taklit edecekler... örneğin çocuklardan oluşan bir kadroyla başarıya ulaşmak mümkün olabilecek mi, ya da Yılbaşı gününde ligin sonunda yer alan bir takım sezon sonunda küme düşmekten kurtulabilecek mi?

Mücadele modu Football Manager'a ilk kez Football Manager Handheld 2012'de (iPhone ve Android için) eklenmişti ve elde ettiği popülarite PC ve Mac versiyonlarına da eklenmesine yol açtı. FM13 beş mücadele senaryosuna sahip olacak ve oyunculardan gelen taleplerin seviyesine bağlı olarak oyuna yıl boyunca çeşitli yeni mücadeleler de eklenecek.

FMC Mücadele modunun yanı sıra kullanıldıkları takdirde oyunun daha kolay oynanmasını sağlayacak çeşitli "açılabilir" özelliklere de sahip olacak – örneğin menajerler çalışma izni şartını kaldırabilecek veya transfer bütçelerine birkaç milyon ekleyebilecekler. Oyuncular bu bonusların bazılarını oyunda çeşitli başarılar elde ederek 'kazanabilecek', bazılarını ise isterlerse satın alabilecekler.

Sunulan geliştirmelerden bazıları

Sunulan geliştirmelerden bazıları

FM13 bir çok yeni özelliğin yanı sıra, oyunda halihazırda mevcut olan bir çok öğe üzerinde de önemli geliştirmeler içerecek. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

- Geliştirilmiş 3D maç motoru

FM13'te belki de en fark edilir görsel değişiklikler 3D maç motoru üzerinde yapıldı. Bu yılki oyunda stadyumlardan taraftarlara, futbolcu hareketlerinden topun havadaki hareketlerine kadar sahada olup biten her şey son derece gerçekçi görünüyor. Yeni ve geliştirilmiş animasyonlar maçları daha gerçekçi bir hale getirirken, elden geçirilen kamera sistemi de maç günü deneyiminin televizyon görselliğini yakalamasını sağlıyor. Maç motorunun yapay zeka sistemi üzerinde yapılan önemli değişiklikler de bu görsel geliştirmeleri destekliyor.

- Yeni personel rolleri

FM13 menajerlerin yardımcı personellerinde ve rollerinde de ciddi ölçüde yeniden yapılanmaya gidiyor. Yeni Futbol Direktörü sayesinde isterseniz sözleşme görüşmeleri veya istenmeyen oyunculardan kurtulmak gibi görevleri kendisine vererek menajerin iş gücünü azaltabileceksiniz. Ayrıca uzman koçların sayısının arttırılmasıyla menajerler hangi koçtan, ne zaman tavsiye isteyeceklerine daha rahat karar verebilecek, koçluk sertifikalarını almak için yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilecekler.

- Geliştirilmiş basın etkileşimi

Menajer ve basın arasındaki etkileşim de yenilendi. Bunun en önemli etkilerinden biri olarak menajerler artık basınla konuşurken farklı tonlar kullanabilecek, sakinlik ile agresiflik arasında bir çok farklı ruh haline bürünebilecekler.

- Ağ oyunu

FM13'ün artık Steam sisteminin ağ işlevselliğinden tamamen faydalanan çokluoyuncu oyunu da büyük yenilikler içeriyor ve oyuncuların diğer menajerlerle birlikte çok daha rahat biçimde oynayabilmelerini sağlıyor. Geliştirilmiş ağ oyunu ayrıca standart kariyer versiyonuna ek olarak özel, tek seferlik lig ve kupa opsiyonlarına, ayrıca oyuncuların tek kişilik oyunlarında kurdukları takımlarını çokluoyuncu ortamında test edebilmelerini sağlayan bir moda da sahip.

- Dünya geneli liderlik tabloları

FM13'ün Steam ile derin entegrasyonu sayesinde ilk kez oyuncuların dünyanın diğer yerlerindeki menajerlere karşı ne durumda olduklarını görmelerini sağlayacak olan dünya geneli liderlik tabloları mevcut olacak. Bu sıralamalara ek olarak ayrıca oyunun farklı modları, oynanabilir her ülke ve lig için de ayrı liderlik tabloları bulunuyor. Liderlik tabloları menajerin seçtiği zorluk seviyesi, takımının mali performansı ve hatta oyun içinde aldığı maaş (ki bu yeni menajer sözleşmeleri görüşmelerinin oyunun çok önemli bir parçası haline getiriyor) da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin göz önüne alan, sofistike bir puanlama sistemi kullanıyor.

- Kullanıcı arayüzü

FM13 'kariyer' modu için yeni arayüz ve kabuğa, 'klasik' mod için de yepyeni bir görünüme sahip.

- Geliştirilmiş antrenmanlar

FM13'te menajerler takımlarının antrenmanlarına daha detaylı biçimde karar verme ve ihtiyaçlarına uygun planlar seçme imkanına sahipler. Antrenmanlar artık genel takım yönetimini ayrıntılı hazırlık dönemi ile birleştiren, basitleştirilmiş bir özet paneli üzerinden yönetiliyor. Menajerler artık takımlarının antrenmanlarında ne üstüne yoğunlaşacaklarına karar verebilecek, ister daha genel rutinler kullanıp, isterlerse belli maçlar için özel hazırlık yapabilecekler.

- Gerçekçi vergi uygulamaları

Gerçek dünya futbolcularının imza atacakları takıma karar verirken göz önünde bulundurdukları en önemli faktörlerden biri ülkeden ülkeye değişen vergi oranlarıdır. Bu durum artık FM13'te de aynen yansıtılıyor ve oyundaki her ülke için güncel vergi oranları kullanılıyor – artık oyundaki futbolcular da takım seçerken buna dikkat etmek zorunda olacaklar.

Okuyucu Yorumları