Foxconn işten çıkarmaya karar verdi

Foxconn, Apple'ın üretim azaltma kararı ardından işten çıkarmalara karar verdi.

Foxconn'da işten çıkarma

Foxconn, 2018 Ekim ayından bu yana sözleşmeli işçilerinin 50000'i ile anlaşmalarını bitirdi ve bu da beklenenden birkaç ay önce tamamlanmış oldu. Firma, tatil dönemi taleplerini karşılayabilmek için genellikle bu sözleşmeleri Ocak ayının sonuna kadar yeniliyor ancak akıllı telefon satışlarının azalması ile, özellikle Foxconn'un en büyük müşterisi Apple tarafında, bu iptaller normalden daha önce yapılmış oldular.

Foxconn, bir masraf düşürme programında gibi gözüküyor ve hedef, 2018'e göre 2019 yılında 2.96 milyar dolar tasarruf yapmak ve ayrıca firma, kısa bir süre önce MacBook'ları birleştiren bölümünü Dell ve Acer laptopları birleştiren bölümü ile birleştirdi.

Ayınd aha erken dönemlerinde Apple'ın iPhone üretimini azalan talep ile beraber %10 düşürdüğü ve içinde bulunduğumuz çeyrek için gelirini tekrar gözden geçirmek için hisse ticaretini durdurduğunu duyurmuştu. Apple'ın en büyük ikinci iPhone birleştiricisi Pegatron da çalışma sözleşmelerinin bir kısmını sonlandırmakta. Görünene göre müşteri olarak temelde Apple'a bağlı olan pek çok firma azalan talebin etkisini hissediyor. Foxconn sadece Apple'a dayalı çalışıyor olmasa da, Apple'ın talebinin azalmasının Foxconn'u kötü bir şekilde etkilediği rahatlıkla söylenebilir.

Apple'ın talebinin azalmasının etkisini pek hissetmeyen bir firma ise Qualcomm oldu. Söylenilene göre firma, Apple'ın en son ürünleri için modem sağlamayı reddetti ve iki firma, Dünya genelinde pek çok ülkede davalarla karşı karşıya durumdalar. Örneğin Qualcomm, hem Almanya'da hem da Çin'de bazı iPhone modellerinin satışlarını yasaklatmış durumda.

Görünene göre Tim Cook, Apple'ı sağlık sektörüne doğru kaydırmaya ve iş alanını akıllı cihazlar ve PC'lerin ötesine genişletmeye çalışıyor. Ancak teknoloji devinin tekrar zirve noktasına dönmesi için daha fazla zaman geçmesi gerecek.