Galaxy Note 7'yi denedik!

Yeni tanıtılan Samsung Galaxy Note 7'yi elimize geçirdik; denedik! İşte ilk izlenimimiz, ilk kararımız...

Galaxy Note 7'yi denedik!

Yeni Samsung Galaxy Note 7 şüphesiz herkese göre bir telefon değil - Note 7'nin büyük ekranı ve kalemi, bu ikisine önem verenleri hedefine alıyor. S Pen, her zaman olduğu gibi yeni Note'un da en önemli özelliklerinden bir tanesi ve Note 7'yle birlikte yeteneklerini geliştiriyor. Note 7'deki ekran her zaman olduğu gibi piyasadaki en gelişmiş telefon ekranı ve yeni iris tarayıcısı, güvenlik seçeneklerinizi genişletiyor.

Galaxy Note haberlerini yakından takip etmeyenler için Samsung'un Note 6'yı atladığını ve yeni phablet'ini S7'yle aynı sayıya çektiğini söyledikten sonra Note 7'nin en önemli özelliklerine bakmaya başlayalım.

Anahtar özellikler

Anahtar özellikler

Galaxy Note 7'nin bu seneki S7 Edge'e küçük yenilikler getiren, bu arada S Pen'in numaralarına yenilerini ekleyen bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Cihaz iş kullanımına eskisinden biraz daha yatkın ve olgunlaşmış görünüyor.

Galaxy S7 ve S7 Edge'in en sevdiğimiz işlevlerinden Always On Display, Note 7'de size ilginç bir işlev sunuyor: Neredeyse tamamen siyah olan ekran üzerinde S Pen ile not alabiliyorsunuz; aynı kağıda not alır gibi. Bu notları ekrana tutturabiliyor veya daha sonra görüntülemek üzere notlarınız arasına kaydedebiliyorsunuz.

Galaxy Note 7'yi denedik!

S Pen'in yeni marifetleri arasında, ekranın bir bölümünden GIF animasyonu oluşturabilme, anında çeviri yapabilme, ekranı yakınlaştırabilme ve Note uygulamasından direkt olarak boya yaparak, bu renkleri gerçek boya gibi karıştırabilme var. Son bahsettiğimiz işlev belki dünyayı sarsacak bir yenilik değil, ancak Samsung'un bu alanda yenilikler yapmaya çalışması hoşumuza gitti. Büyüteç işlevinin kullanımı ise Note 7'nin arayüzünün küçük olması nedeniyle zor; dolayısıyla bize pek kullanışlı gelmedi. Aynısını Translate için de söyleyebiliriz; benzer işi iyi yapan uygulamalar bulmanız mümkün.

GIF oluşturma aracı ise sadece videolardan GIF çekmenize izin veriyor, yani telefonu kullanırken GIF kaydedemiyorsunuz. Böyle bir özelliğin sunulmamış olması gerçekten de üzücü.

Kullanıcı arayüzüne geldiğimizde, Note 7'nin Galaxy S7'deki renkli stili önemli ölçüde sadeleştirdiğini görüyoruz; burada telefonun iş kesimine hitap etmeye çalıştığını bir defa daha anlıyoruz. 5,7 inç'lik ekrana sahip Note 7, S7 Edge'in yanında biraz daha büyük, iPhone 6S Plus'ın yanında ise daha küçük duruyor.

Ekran

Ekran

Note 7'nin ekranı mobil HDR gibi çok iddialı bir yenilikle geliyor. Bu, telefonunuzun koyu ve açık alanları aynı kusursuzlukta gösterebildiği anlamını taşıyor. HDR filmlerin sayısı her geçen sene arttığından bu teknoloji yakında telefonlarda fark oluşturabilir. Ancak şu an için izleyecek HDR video bulmanız biraz zor. Yani şu an 4K ekranlı Sony Xperia Z5 Premium tanıtıldığı zaman yaşadıklarımızı yaşıyor gibiyiz.

İris tarama

İris tarama

Parmak izi tarama işlevi yeterince başarılıyken Samsung'un Note 7'ye iris tarama işlevini eklemek istemesi aslında şaşırmamız gereken bir şey. Parmak iziyle telefonu açmak için home düğmesine basmanız yeterliyken, iris tarayıcısını kullanmak için önce telefonu uyandırmanız, parmağınızı sağa doğru sürüklemeniz ve telefonu gözünüzü algılayacak konuma kusursuz biçimde getirmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınızda ise tarama işlevi anında gerçekleşiyor. Bazı kullanıcılar, parmak izindeki 80 tanıma noktasına karşın 200 tanıma noktasına sahip iris tarayıcısının daha güvenli olduğunu söyleyebilir, ancak iki güvenlik teknolojisinin de kendine has açıkları var.

Tasarım ve teknik özellikler

Tasarım ve teknik özellikler

Note 7, kenarlarında gayet ince bir kavisle geliyor. Arka yüzey de bu kavisle birleşiyor. Note 5 de arka yüzeyinde Galaxy S7 gibi kavisliydi ancak yeni telefonda karşımızda S7 Edge'dekine benzer bir tasarım var. Kavisler S7 Edge'ki kadar güçlü değil, ancak bu ekranın kenarlarına yanlışlıkla dokunma ihtimalinizin azaldığı anlamını taşıyor.

ABD'de Snapdragon 820 işlemciyle satılacak olan Note 7, dünyanın diğer bölgelerinde biraz daha güçlü olan Exynos işlemciyle satışa sunulacak. Samsung, hangi Exynos modelini kullandığını ise halen açıklamadı. 4GB RAM'e sahip telefon, 64GB depolama alanıyla geliyor ve microSD yardımıyla depolama alanını 256GB'a kadar genişletebiliyor.

Samsung, birkaç ay önce kullanmak istemediği USB-C portunu sürpriz biçimde Note 7'de kullanmaya başlıyor. Firma, USB-C'nin yeteri olgunluğa ulaştığını düşünüyor olsa gerek... Yeni port, daha hızlı şarj, daha hızlı veri aktarımı gibi ayrıcalıklara sahip, ve tabi ki sizi "kabloyu ters takma" derdinden kurtarıyor.

Kamera ve pil

Kamera ve pil

Kamera, Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge'in kamerasıyla neredeyse aynı; yani Note 7, 12MP'lik optik görsel sabitleme yeteneklerine sahip bir kamerayla geliyor. Kamera uygulaması, farklı modlar arasında inanılmaz derecede hızlı geçiş yapabiliyor, ön kameraya hızla geçmenize izin veriyor.

Pil kapasitesi alanında ise şaşırtıcı bir biçimde gerileme var. 3.500mAh kapasiteli pil, geçen senekli Galaxy Note 5'in pilinden büyük olsa da, S7 Edge'in pilinden küçük. Bunun S Pen'in cihaz içinde kapladığı alandan kaynaklandığını düşünüyoruz. Yani Samsung, pil ömründen bir miktar fedakarlıkta bulunmuş olabilir. Yine de telefonun çok hızlı şarj olacağını ve kablosuz şarj sayesinde şarj pad'lerini dilediğiniz zaman kullanmanıza izin vereceğini söyleyelim.

İlk kararımız

İlk kararımız

Galaxy Note 7, büyük ekranlı telefon piyasasına güncellenmiş, çok iyi bir ürün sunuyor. S Pen'in yüksek isabeti ve yeni işlevleri onu vazgeçilmez kılmasa da, kalem kullanmayı daha eğlenceli bir hale getirmiş. Parmak izi tarayıcısını kullanmaya kıyasla yavaş kalan iris tarayıcısı da belki tek başına koşup Note 7 almanızı sağlamayacak, ancak müthiş kamera ve geliştirilen tasarım, IP68 su geçirmezliğiyle birlikte artık karşımızda çok güçlü, reddedilmesi zor bir phablet var.

Okuyucu Yorumları