Gen düzenleme yoluyla hastalıkları "kapatmak"

Araştırmacılar, gen düzenleme yoluyla hastalıklarla başa çıkmanın yeni bir yolunu gösterdiler!

Hastalıklar "kapatılabilir"!

"Gen düzenleme" günümüzde çeşitli hastalıklarla savaşmak için kullanılıyor. Ancak yeni bir araştırmaya göre gen düzenleme yoluyla hastalıkları ortadan kaldırmak da mümkün olabilir.

Araştırmacılara göre yüz kasları zayıflığı (facial muscular dystrophy), CRISPR adlı yeni bir teknik yoluyla ortadan kaldırılabiliyor. Bunun için sözkonusu gen "kapalı" hale getiriliyor. Bu yaklaşımda gen üzerine bir protein karışımı ve üzerine eklenecek RNA gönderiliyor, böylece genin yenilenmesi sağlanıyor.

Tüm bunlar doktorların tam bir tedavi buldukları anlamına gelmiyor. CRISPR henüz gerçek insanlarda denenmiş değil ve dahası, yöntemin her genetik koşulla başa çıkabileceğinin herhangi bir garantisi bulunmuyor. İlk testin yalnızca yüzde 50 oranında etkili olduğu söyleniyor.

Gen tamiri alanında başarılı olursa, ilaçlar konusunda büyük değişiklikler ortaya çıkabilir. Doktorlar hastalığın belirtileriyle uğraşmak yerine, genetik hastalığı kökünden tedavi edebilir ve belki de hastalığı tamamen ortadan kaldırabilirler.

Okuyucu Yorumları