Gmail, Yahoo Mail oturum açma bilgileri sızdı

Rus hacker'lar, Gmail, Yahoo ve fazlasına ait 270 milyon oturum açma bilgisini sızırdı!

Büyük sızıntı!

Gmail, Hotmail, Yahoo ve mail.ru hesaplarına ait toplam 270 milyon eposta hesabı oturum açma bilgisinin internete sızdığı ortaya çıktı.

Reuters'ın raporuna göre güvenlik firması Hold Security, suçlular arasında alışveriş konusu olan muazzam bir sızıntıyı ortaya çıkardı. Sızan bilgilerin büyük kısmı Rus eposta hizmeti Mail.ru'ya ait, ancak güvenlik firması sızıntının "küçük bir kısmının" Google, Yahoo ve Microsoft hesaplarını ilgilendirdiğini söylüyor. Bu "küçük kısım" bile "onlarca milyon" hesaba denk geliyor.

Korkunç görünen bu tablonun arkasında nasıl bir saldırının bulunduğu henüz tam belli değil. Parolaların ne kadarının geçerli olduğu da bilinmiyor, çünkü verilerin hack'lenen başka bir siteden alınmış olma ihtimali, yani gerçekten eposta hesaplarına ait olmama ihtimali var. Böyle bir durum sözkonusu ise, farklı sitelerde aynı parolayı kullanan kullanıcılar, risk altındalar.

Sızıntının en ilgi çeken yanlarından bir tanesi, hacker'ların Hold Security takımından tüm veriler için yalnızca 1 dolar istemiş olması. Çalıntı veri için 1 dolar bile ödemeyi kabul etmeyen takım, daha sonra internette hacker hakkında olumlu yorumlar yapmak şartıyla verilere erişim sağlayabilmiş.

Verileri analiz eden ve birbirinin eşi olan kayıtları kaldıran takım, 270 milyon kaydın eşsiz olduğunu ortaya çıkardı. Ele geçen eposta hesapları dolandırıcılıktan spam epostalara birçok kötü amaçla kullanılabiliyor.

Bu yaşananlar eposta hesabınızın parolasını değiştirmenin zamanının geldiğini gösteriyor olabilir. Hesabınızın parolasını diğer hizmetlerle paylaşıyorsanız (bunu yapmamanız gerektiğini biliyorsunuz), bizce fazla zaman kaybetmeyin ve parolanızı değiştirin.

Okuyucu Yorumları